Foto: F64

Laboratorijas izmeklējumi apstiprinājuši, ka divas Dundagas pagasta mežā atrastas meža cūkas bijušas inficētas ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Līdz ar to ĀCM inficētajā teritorijā iekļauta teritorijas, kas ietver Dundagas un Ances pagastus. Iepriekš Kurzemes pusē ĀCM tika konstatēts meža cūkā Tukuma novada Slampes pagastā, norāda PVD.

No inficētās teritorijas aizliegts izvest mājas un meža cūkas, meža cūku gaļu, subproduktus (aknas, nieres u.c.), maltu gaļu, svaigas gaļas izstrādājumus un produktus, kas satur meža cūku gaļu. Savukārt cūku turēšanas novietnēs jāievēro bioloģiskās drošības pasākumi, nekavējoties jāziņo par cūku saslimšanas gadījumiem.

Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 875 meža cūkām 67 Latvijas novados un trijās pilsētās. Pagājušonedēļ ĀCM pirmo reizi konstatēja Vecumnieku un Iecavas novados.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

PVD aicina medniekus stingri ievērot medību higiēnu un nekavējoties informēt pašvaldību vai Pārtikas un veterināro dienestu par beigtām meža cūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!