Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 58 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, tostarp sērga pirmo reizi skārusi Neretas novadu, kur Pilskalnu pagastā atrastas astoņas beigtas mežacūkas, pastāstīja PVD.

Tāpat sērga pirmo reizi konstatēta vairākos pagastos – Tukuma novada Džūkstes un Jaunsātu pagastā, Engures novada Lapmežciema pagastā, Talsu novada Virbu pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā. Katrā no šiem pagastiem uziets pa vienam beigtam dzīvniekam. Minētajos novados ĀCM tika konstatēts arī pagājušajā gadā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 127 dzīvniekiem 34 novadu 48 pagastos. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

Jau vēstīts, ka ĀCM mājas cūkām šogad 13. janvārī tika atklāts Krimuldas novadā cūku novietnē "Rukas". Nedēļas laikā tika pabeigta visu novietnē esošo 5023 dzīvnieku likvidācija, kam sekoja dzīvnieku dedzināšana īpašās iekārtās Daugavpilī un Limbažos. Valsts policija sākusi kriminālprocesu, lai pārbaudītu notikušā apstākļus.

Tikmēr valdība 17. janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis izsludināts arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne.

Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17. aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!