Foto: DELFI
Vismaz divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis (arī Kū drudzis) - reti sastopama bīstama infekcija, kas var skart gan lopus, gan arī cilvēkus, ceturtdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Q drudzis ir zoonoze - bīstama bakteriāla karantīnas infekcija, ko izraisa mikroorganisms, kā nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces.

"Panorāma" vēsta, ka patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzeme, kur katrā ir vairāk nekā 200 lopu. Ja laboratoriskās analīzes apstiprinās lopu saslimšanu ar Q drudzi, tad saimniecībām nāksies rēķināties ar finansiāliem zaudējumiem - lopus var ārstēt tikai ar antibiotikām un tad saimniecības savu produkciju nedrīkst realizēt.

"Skaidrosim, vai atsevišķās seroloģiskās  reakcijas govīm ir fona parādība, vai arī šajās  novietnēs varētu būt nopietnākas problēmas," raidījumam sacīja pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" Dzīvnieku slimību diagnostikas laboratorijas vadītāja Ieva Rodze.

SPKC informācija liecina, ka infekcijas slimību izraisa "Coxiella burnetii" baktērijas, kas spēj inficēt cilvēku un citus zīdītājus. Slimība ir izplatīta visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!