Foto: AP/Scanpix
Rugāju novada dome 21. jūnijā lūgusi izsludināt ārkārtējo situāciju Rugāju novada teritorijā saistībā ar ilgstošā sausuma perioda negatīvo ietekmi lauksaimnieciskajā ražošanā, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lēmums ar lūgumu nosūtīts Ministru kabinetam, kā arī informēta nozares atbildīgā ministrija.

Pašvaldība norāda, ka tās lauku attīstības speciālists apzinājis lielākos lauksaimnieciskās produkcijas ražotājus Rugāju novadā, lai izvērtētu situāciju lauksaimniecības sektorā saistībā ar ilgstošo sausumu. Apkopotā informācija liecina, ka ilgstošais sausuma periods novada saimniecībās būtiski pazeminājis vasarāju sējumu platību kvalitāti. Platības nav sadīgušas vai sadīgušas izretināti. Prognozējami ražas zudumi - vērojama paātrināta veģetatīva attīstība, kur jau vārpošanas stadijā veidojas nepilnvērtīgas vārpas.

Ir radīts apdraudējumus noslēgto lauksaimnieciskās produkcijas piegādes līgumu izpildei.

Sausums apdraud pilnvērtīgas barības nodrošināšanu piena un gaļas lopu audzēšanas saimniecībās, nopļautās platības ir izkaltušas, un lauksaimnieki būs spiesti samazināt vai likvidēt ganāmpulkus.

Pēc pagājušās vasaras ilgstošajām lietavām, pļavās zālājs ir bojāts, kā arī jaunie zālāji ir izkaltuši un nav izmantojami lopbarības gatavošanai.

Sausums negatīvi ietekmējis rapša sējumu kvalitāti. Savukārt ogu audzētāji informējuši, ka cietuši arī krūmmelleņu stādījumi, kas pēc pagājušās mitrās vasaras ziemā izsala, kā arī purva dzērveņu stādījumi sakarā ar silto laiku sāka divas nedēļas ātrāk ziedēt un salnā nosala.

Ņemot vērā, ka jau iepriekšējā vasarā, aplūstot lauksaimniecības zemju teritorijām, to kvalitāte tika pasliktināta, tad šogad sausums vēl jo vairāk rada zaudējumus produkcijas ražošanā, secinājis speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!