Foto: LETA

Valdība otrdien, 22. jūlijā, atbalstījusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus rīkojumā par ārkārtas situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā teritorijā, to paplašinot, informē ZM.

Ministrija skaidro, ka, ņemot vērā to, ka ĀCM laboratoriski apstiprināts vēl trīs mājas cūku novietnēs ārkārtējās situācijas zonā un ir apstiprināts ĀCM Valkas novada Ērģemes pagastā, izmaiņas rīkojumā paredz paplašināt ārkārtējās situācijas teritoriju, lai būtu iespējams operatīvi veikt visus nepieciešamos pasākumus ĀCM ierobežošanai un apkarošanai.

Foto: Publicitātes attēli

Tāpat līdz šī gada 1.oktobrim ārkārtas situācija papildus tiek izsludināta visā Rēzeknes un Ludzas novada teritorijā, kā arī Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novados, kā arī Preiļu novada Pelēču, Preiļu un Aizkalnes pagastos un Riebiņu novada Riebiņu, Rušonas un Silajāņu pagastos. Līdz šim jau ir izsludināta ārkārtējā situācijā Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes, Ciblas novados, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastos.

Tāpat valdība atbalstījusi ZM sagatavotos grozījumus rīkojumā, kas nosaka stingrākus biodrošības pasākumus cūku īpašniekiem ārkārtējās situācijas zonā. Rīkojums nosaka veicamos pasākumus cūku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas ārkārtējās situācijas zonā un kuri nevar īstenot biodrošības pasākumus, lai efektīvāk ierobežotu ĀCM izplatību. Tāpat rīkojums nosaka, ka īpašniekiem būs aizliegums vismaz gadu attiecīgajā novietnē turēt cūku sugas dzīvniekus, lai novērstu iespēju ĀCM vīrusam tālāk izplatīties.

Atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtējās situācijas laikā ir PVD un tā amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā visu nepieciešamo ĀCM apkarošanas pasākumu īstenošanai. Tāpat PVD nosaka dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus un citus pasākumus ĀCM ierobežošanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par epizootiju uzliesmojuma likvidēšanu un draudu novēršanu. Finanšu resursi ĀCM apkarošanas pasākumu laikā radīto izdevumu segšanai tiks izmantoti no Finanšu ministrijas valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Vairākkārt vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!