Foto: Shutterstock
Augļkokiem ziemošanas apstākļi līdz šim kopumā bijuši labvēlīgi un, saglabājoties pavasarīgiem laikapstākļiem, drīzumā varētu atsākties to veģetācija, pastāstīja aptaujātie augļkopji.

"Pagaidām viss ir pozitīvi, nav bijis nekādu kritisku situāciju. Ja pavasaris būs veiksmīgs, varam cerēt uz normālu ražu," sacīja Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.

Viņš pieļāva, ka problēmas vietām varētu bijušas vienīgi Zemgalē, kur lielāki atkušņi mijās ar pazeminātu gaisa temperatūru. Taču lielākajā Latvijas daļā laikapstākļi augļkokiem bijuši labvēlīgi. Nav bijis arī siltuma viļņu, kamdēļ varētu atsākties veģetācija, lai pēcāk, uznākot salam, ciestu augļkoku sakņu sistēma.

Zilvers arī sacīja, ja laikapstākļi būs silti, veģetācija varētu atsākties turpmāko nedēļu laikā.

Pēc viņa teiktā, turpmākajās nedēļās laikapstākļi augļkokiem solās būt labvēlīgi, taču potenciālo ražas apmēru varēs izvērtēt tikai maija beigās. "Jāgaida ziedēšanas laiks, ja tad viss būs kārtībā, ir cerības, ka viss būs labi," sacīja Zilvers. Viņš pastāstīja, ka tradicionāli augļkoki sāk ziedēt aprīļa beigās, maija sākumā. Potenciālo šā gada ražu varēs izvērtēt, kad ziedēšana būs noslēgusies visā Latvijā. Patlaban laikapstākļi ir labvēlīgi augļkoka vainaga atjaunojošajai griešanai.

Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis pastāstīja, ka tas, kā augļkoki ir pārziemojuši, ir atkarīgs no to atrašanās vietas un konkrētās kultūras. Vietās, kur bijis mazāk atkušņu, augļkokiem klājies labāk, bet tur, kur bijis vairāk atkušņu - sliktāk. Latvija ir ļoti dažāda, tāpēc grūti izvērtēt kopējo situāciju.

Vienlaikus viņš sacīja, ka Vidzemē un Latgalē ziema bija samērā stabila, un atkušņi netraucēja ziemošanu, tāpēc tur augļkoki gada laika vēsos mēnešus pārcieta labi. "Pieļauju, ka mazāk jūtīgas kultūras, kā piemēram, ābeles būs pārziemojušas labi. Stipri liela sala nebija, vienu mazu brīdi vien bija kailsals," pauda Rubauskis.

Dārzkopības institūta vadošais pētnieks arī sacīja, ka augļkoku veģetācija atsāksies, kad vidējā gaisa temperatūra būs stabila virs pieciem grādiem. Savukārt potenciālo šā gada ražas apmēru varēs izvērtēt krietni vēlāk.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju šā mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +1,1 grāds, kas ir trīs grādus virs dekādes normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!