Foto: Shutterstock
Šoruden mainīgie laika apstākļi Latvijas vīnogulājiem nav kaitējuši, pastāstīja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes loceklis Ričards Ivanovs.

"Tas, ka pāragri uznāca sniegs, vīnogulājus nekādi negatīvi neietekmē. Protams, nevienam augļkokam, tostarp vīnogulājam, nepatīk temperatūras svārstības, taču patlaban neredzu nekādu ekstremālu [kaitējumu]," sacīja Ivanovs, piebilstot, ka līdzšinējie laika apstākļi Latvijas vīnogulājiem ir bijuši samērā normāli un arī turpmākās sinoptiķu prognozes neliecina par pretējo.

Pēc Ivanova sacītā, sniegs pasargā vīnogulājus no kailsala un, ja tas saglabāsies, problēmu nebūs. "Sniegs ir vērtējams ļoti pozitīvi. Visus vīnogu audzētājus tas iepriecina. Ja zeme sasalst un sniegs paliek, neviena vīnoga neizsalst, jo vīnogulāji ir zem sniega segas. Ja būs sniegs, arī liels sals neko nekaitēs," teica Ivanovs. Pēc viņa sacītā, vīnogulājiem var kaitēt kailsals pavasarī. Tāpēc to, kā vīnogu stādi būs pārziemojuši, varēs pateikt pavasarī. To ietekmēs sniega segas biezums, kā arī tas, vai zeme būs sasalusi un cik liels būs bijis sals.

Ivanovs nevarēja pateikt, vai vīnogu raža šogad ir bijusi labāka vai sliktāka nekā pērn, jo vīnkopjiem nav pienākums biedrībai iesniegt datus par novāktās ražas apmēru. Ivanovs piebilda, ka vīnogu ražas novākšana šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, noslēdzās samērā ātri – jau septembra beigās, oktobra sākumā.

Šīs dienas vakarā un naktī uz rītdienu Latvijas lielākajā daļā mēreni snigs. Kurzemes rietumu piekrastē gaidāms lietus, un, sākot no rietumiem, arī citviet Kurzemē un valsts centrālajā daļā sniegu nomainīs neliels lietus.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība apvieno vairāk nekā 100 Latvijas vīnkopju un vīndaru. Biedrība ir dibināta 2006. gadā, un tās mērķis ir vīnogu audzēšanas un vīna gatavošanas tradīciju kopšana un attīstības veicināšana, veidojot pamatus vīnkopības un vīnu gatavošanas nozarei Latvijā. Biedrības uzdevumi ir organizēt vīnkopības un vīndarīšanas aktivitāšu apzināšanu un koordināciju Latvijā, apkopot un izplatīt informāciju par vīnkopības un vīndarības stāvokli un attīstību Latvijā un citās valstīs, kā arī veicināt starptautisku sadarbību un pieredzes apmaiņu vīnkopībā un vīndarīšanā, organizējot starptautiskas konferences un seminārus, kā arī piedaloties ārvalstīs organizētās konferencēs un citos pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!