Foto: Publicitātes attēli
Vidzemes reģionā lāču izplatība sākusi sagādāt problēmas biškopjiem, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Pēc viņa teiktā, problēma neattiecas uz visu biškopības nozari, bet uz atsevišķiem Latvijas reģioniem Vidzemes pusē, kurp lēnām sāk virzīties lāču populācija no Ziemeļu valstīm, lai arī ilgstoši to Latvijā nav bijis. "Vienā vietā bija sešas [bišu saimes iznīcinātas], tagad jau ziņa, ka ir 16 vienā citā," sacīja Krauze, piebilstot, lai arī lāči bišu stropiem nodarīja kaitējumu arī iepriekšējos gadus, taču 2013.gada pēdējos mēnešos biškopju ziņojumu skaits par nodarītajiem postījumiem ir palielinājies.

LBB valdes priekšsēdētājs piebilda, ka LBB plāno runāt ar valdību par iespējamajiem problēmas risinājumiem. Ja lāču Latvijā kļūs vēl vairāk un tie izplatīsies visā Vidzemes reģionā, nodarbošanās ar biškopību tiks nopietni apgrūtināta.

Pēc viņa teiktā, lāči izposta bišu saimes arī Igaunijā un Skandināvijas valstīs un metodes, kā ierobežot lāču nodarītos kaitējumus bišu saimēm, ir dažādas. Piemēram, Somijā valdība lauksaimniekiem subsidē elektriskos ganus, kas ierobežo dzīvnieku piekļuvi bišu stropiem.

LBB ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno vairāk nekā 2600 biedru – lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!