Foto: F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kādā saimniecībā Valkā mājas cūkām konstatējis saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Jā, tāds gadījums ir konstatēts. Plānojam visas cūkas iznīcināt," teica PVD ģenerāldirektors, piebilstot, ka saimniecībā būs jāiznīcina apmēram 40 cūku.

Viņš norādīja, ka analīžu rezultāti ir saņemti piektdien un visas saimniecībā mītošās cūkas PVD plāno iznīcināt sestdien, 19.jūlijā.

Balodis arī pastāstīja, ka attiecīgajā teritorijā PVD plāno noteikt pastiprinātas aizsardzības un uzraudzības zonas. Aizsardzības zonā ietilps Valka, savukārt uzraudzības zonā desmit kilometru rādiusā no inficētās teritorijas - Burtnieki, Strenči un citas apkaimes teritorijas.

PVD ģenerāldirektors informēja, ka plašāku informāciju PVD sniegs pirmdien, 21.jūlijā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!