Foto: AFP/Scanpix
Lai novērstu pēdējos gados Latvijas bišu dravās novēroto bīstamas slimības - Amerikas peru puves - izplatību, biškopjiem turpmāk būs jārēķinās ar stingrāku bišu dravu uzraudzības kārtību, paredz valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais noteikumu projekts "Amerikas peru puves uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtība bitēm".

Amerikas peru puvi izraisa baktērija un tā ir nāvējoša, neārstējama bišu infekcijas slimība, kuras risku līdzšinējā ignorēšana apdraud biškopības attīstību Latvijā, norāda Zemkopības ministrija. Slimība izraisa bišu populācijas skaita pakāpenisku samazināšanos, bet tas savukārt var radīt problēmas saistībā ar bioloģiskās daudzveidības uzturēšanu un saglabāšanu.

Pēc Latvijas Biškopības biedrības pētījumu datiem un pēc Eiropas Komisija organizētās bišu veselības uzraudzības programmas 2012.gadā datiem secināts, ka Amerikas peru puves izplatība bišu saimēs Latvijā pēdējos četros gados ir palielinājusies no 3% līdz 7,4%.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, Pārtikas un veterinārā dienesta un Latvijas Biškopības biedrības eksperti konstatējuši, ka daudzi bitenieki neveic pietiekami apzinīgu peru puves uzraudzību, kas infekcijas slimībai ļauj izplatīties pārējās bišu dravās.

Tādēļ noteikumos tiks noteiktas stingrākas prasības biškopjiem, saimju pārvadāšanas ierobežojumi, kā arī īpaši norādīti pasākumi, kas veicami, ja saņemts pozitīvs laboratorisko izmeklējumu rezultāts par Amerikas peru puves ierosinātāja konstatēšanu vai ja apstiprinājusies diagnoze.

Ja bišu saimes īpašnieks būs apzinīgi pildījis noteikumos definētās prasības, saimes saslimšanas gadījumā viņam no valsts budžeta tiks segti radušies zaudējumi. Savukārt pretējā gadījumā biškopim jārēķinās ar visu nepieciešamo veterinārārsta pakalpojumu un laboratorisko izmeklējumu apmaksu no saviem līdzekļiem, kas atkarībā no saimes lieluma var sasniegt vairākus tūkstošus eiro.

Pēc Lauksaimniecības datu centra informācijas, Latvijā 2013.gada 1.janvārī bija reģistrēti 3704 bišu saimes īpašnieki vai turētāji un 83 801 bišu saime. Noteikumu projekta tiesiskais regulējums var ietekmēt 862 praktizējošos veterinārārstus.

Noteikumi stāsies spēkā pēc apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!