Foto: LETA

SIA "Druvas Unguri" pārstāvji ir apņēmušies brīvdienās sākt cūku "iemidzināšanu" un dedzināšanu, piektdien pēc notikušās civilās aizsardzības komisijas sēdes informēja Saldus novada domes priekšsēdētājs Māris Zusts (LZP).

Iemidzināšanas un dedzināšanas process varētu aizņemt divas nedēļas, un plānots, ka tas varētu sākties rītdien. Ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) slimo cūku līķu likvidēšana notiks SIA "Grow Energy" Limbažos.

"Uzņēmuma teritorija ir ierobežota un tiek apsargāta," stāstīja Zusts. Pašlaik kārtību nodrošina Valsts policija, taču vajadzības gadījumā tiks nodrošināta Pašvaldības policijas klātbūtne.

Zusts klāstīja, ka uzņēmuma vadība ir gatava turpināt darbību, turklāt komersants apgūst arī Eiropas Savienības līdzekļus un ir gatavības pilns projektus realizēt, krīzes situācijai beidzoties.

Jau ziņots, ka valdība piektdien apstiprināja 367 000 eiro piešķiršanu, ar ĀCM slimo cūku likvidēšanai Saldus novada "Druvas Unguros", kas tiks rasts valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdība arī izlēma dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus pēc iespējas ātrāk likvidēt uzņēmumā SIA "Grow Energy". Uzņēmums ir iesniedzis sarakstu ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu transportēšanas un pārstrādes izmaksām, kas veido 316,89 eiro par tonnu. Tādējādi valdība atbalstīja priekšlikumu uzņēmumam līdzekļus, kas nepārsniedz 307 700 eiro.

Tāpat valdība atbalstīja piešķirt līdzekļus Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) papildu izmaksu segšanai par 15 570 dzīvnieku nogalināšanu inficētajā novietnē "Druvas Unguros". PVD papildu izmaksas ir 60 000 eiro - tajā skaitā 20 000 eiro par transportlīdzekļu nomu no uzņēmuma SIA "Paugurīši A.J." un 15 000 eiro par oglekļa dioksīda piegādi no SIA "AGA".

Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014. gadā - slimība konstatēta Saldus novada SIA "Druvas Unguri" cūku novietnē ar 15 570 cūku lielu ganāmpulku.

PVD iepriekš informēja, ka novietnē tiek veikti slimības apkarošanas pasākumi un uzņēmuma darbs ir apturēts. Iemesli, kas varēja izraisīt slimības uzliesmojumu, tiks skaidroti epidemioloģiskajā izmeklēšanā, kas jau ir uzsākta.

Šis Latvijā ir šogad jau astotais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās. Kā norāda PVD, ĀCM turpina izplatīties arī citās slimības skartajās valstīs. Līdz šī gada 30.jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā - 38, bet Rumānijā 518 gadījumi.

ĀCM Latvijā turpina izplatīties arī meža cūku populācijā, šogad slimība konstatēta 666 meža cūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!