Foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Cēsīs un Cēsu novadā atklājis divus nelegālus gaļas pārstrādes uzņēmumus, kuros antisanitāros apstākļos veikta cūku, aitu un medījumu gaļas sadale, kā arī ražoti un realizēti medījumu gaļas konservi.

Nelegālās ražotnes PVD atklājis kopā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi (VP ENAP). Viens no nelegālajiem uzņēmumiem bija ierīkots Cēsīs, pašā pilsētas centrā, kādas ēkas pagrabstāvā, savukārt otrs pamestā kautuvē Cēsu novadā.

Pamestajā kautuvē tika sniegti arī dzīvnieku kaušanas un gaļas sadalīšanas pakalpojumi.

Abas ražotnes nav reģistrētas PVD, tātad – nav arī pārbaudītas. Tajās dienesta darbinieki konstatējuši rupjus higiēnas prasību pārkāpumus – telpās valdījusi netīrība, iekārtu virsmas klātas ar gaļas atliekām, taukiem un citiem sadzīves netīrumiem, izejvielas un gatavā produkcija bijusi uz grīdas, šonedēļ informēja PVD.

Abu nelegālo uzņēmumu darbība ir apturēta, saražotā produkcija – vairāk nekā 1200 konservu kārbas – un izejvielas izņemtas no aprites. PVD sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā, kuras ietvaros tiks lemts par piemērojamo sodu.

Savukārt, sekojot līdzi informācijai sociālajā tīklā ''Facebook'' un portālā ''ss.com'', PVD identificējis divus aizdomīgus sludinājumus, kuros piedāvāts iegādāties no medījumu gaļas ražotus gaļas izstrādājumus.

PVD sadarbībā ar VP ENAP veicis produktu kontrolpirkumus un konstatējis, ka tos izplata mednieki, kuri pārtikas apritē iesaistījušies, savu darbību nereģistrējot PVD, tātad – nelegāli.

Gan vienā, gan otrā gadījumā personas skaidroja, ka medījumu gaļas izstrādājumus no mežacūku, bebru, briežu gaļas neražo paši, to darot citas personas.

PVD pārbaudes laikā konstatējis, ka abos gadījumos gaļas izstrādājumi nav marķēti atbilstoši prasībām – nav nekādas informācijas par preci, tās ražotāju nedz konserviem, nedz desām, līdz ar to nav zināms, kādos apstākļos tie ražoti un kāda ir produktu izcelsme.

Arī šajos gadījumos PVD sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā, kuras ietvaros tiks lemts par sodu.

PVD aicina, rūpējoties par savu veselību, pārtikas produktus iegādāties tikai legālās tirdzniecības vietās. Ja pārtikas produkti tiek iegādāti internetā, nepieciešams pārliecināties, ka persona vai uzņēmums ir atrodams PVD uzņēmumu reģistrā un darbojas legāli. PVD aicina neiegādāties preci, ja nav zināma tās izcelsme, ja uz tās nav marķējuma, kurā norādīts pārtikas produkta sastāvs, derīguma termiņš, kā arī ražotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!