Foto: LETA
Latvijas Cūku audzētāju asociācija atbalsta ārkārtas situācijas zonas paplašināšanu Krievijas un Igaunijas pierobežā un uzskata, ka cūku audzētājiem ir jāveic stingrāki biodrošības pasākumi, teica asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Asociācija turpinās zemnieku izglītošanu un informēšanu par biodrošības pasākumiem karantīnas zonās, uzsvēra Lejniece, jo liela nozīmē ir cilvēciskajam faktoram un izpratnei par to, "vai nest mājās no pļavas salmu kaudzes vai nenest".

Lejniece atbalsta valdības noteikumus, kas paredz, ka līdz 22.jūlijam cūku novietnēs ir jāīsteno biodrošības pasākumi, un piemājas cūku turētājus aicina pārdomāt, vai tomēr nevajadzētu likvidēt cūkas, ja šos noteikumus zemnieki ievērot nespēj.

Kā ziņots, Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ izsludinot ārkārtas situāciju gan Valkas, gan Valmieras novados, ārkārtas situācijas zona savienosies ar Latgalē noteikto zonu, tādējādi iekļaujot visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju. Par ārkārtas situācijas izsludināšanu Valkas un Valmieras novados valdība lems otrdien, 22.jūlijā, izskatot Zemkopības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu.

Vakar, 18.jūlijā, apstiprināti pieci jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi, no tiem viens Vidzemē - vīruss bijis četrām mājas cūkām un vienai atrastajai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā, bet pārējie - Latgalē.

ĀCM dēļ valdība noteikusi - ja dzīvnieku īpašnieki līdz 2014.gada 22.jūlijam novietnēs neīstenos valdības noteiktos biodrošības pasākumus, visas novietnē esošās cūkas būs jānokauj līdz 31.augustam. Likvidēto cūku īpašniekiem pienākas kompensācijas - par pieaugušu vaislas dzīvnieku - sivēnmātes, vaislas kuiļa - nokaušanu pienāksies 115 eiro kompensācija, nobarojamo cūku un vaislas jauncūku - 65 eiro, bet par piena sivēnu - 25 eiro.

Dzīvnieku īpašniekam pēc visu cūku sugas dzīvnieku nokaušanas būs jāapņemas savā novietnē gadu neturēt cūkas, tad varēs aizpildīt iesniegumu zaudējumu kompensācijas saņemšanai.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!