Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeima trešdien, 13.augustā, atbalstīja valdības ierosinājumu un paplašināja teritoriju, kurā līdz šim izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos.

Līdz ar Saeimas lēmumu, ārkārtas stāvoklis noteikts nu jau 21 novadā - Vārkavā, Līvānos, Viļānos, Cēsīs, Amatā, Vecpiebalgā, Jaunpiebalgā, Gulbenē, Cesvainē, Ērgļos, Madonā, Lubānā, Koknesē, Pļaviņās, Krustpilī, Varakļānos, Salā, Viesītē, Jēkabpilī, Aknīstē un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastos un Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastos.

Tāpat ārkārtas zona noteikta Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā, kā arī četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) sēdes laikā deputātus informēja, ka šobrīd kopā sērga ir konstatēta 55 cūkām - 43 Latgalē un 12 Vidzemē. Savukārt deputātes Līvija Plavinska ( V) un Janīna Kursīte - Pakule ( V), uzsvērdamas mēra straujo izplatību, ieteica, ka, iespējams, šo zonu vajadzētu ieviest visā Latvijā.

Dūklavs aicināja Plavinsku un Kursīti - Pakuli pārstāt dramatizēt situāciju, norādīdams, ka Zemkopības ministrija strādā, lai mēra izplatību ierobežotu.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 12.augustā, lēmusi par kompensāciju paaugstināšanu zemniekiem - par pieaugušu vaislas dzīvnieku tiks maksāti 170 eiro, par nobarojamu cūku un vaislas jauncūku - 120 eiro, bet par piena sivēnu - 35 eiro

Zemniekiem tiek atgādināts, ka gaļu var izplatīt tikai katras zonas iekšienē, kas nozīmē, ka, piemēram, aizsardzības zonā zemnieki var pārdot gaļu savā starpā, bet to nedrīkst pārdot ārpus zonas. Savukārt, ja gaļu pārstrādā konservos, to var realizēt arī ārpus aizsardzības zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!