Foto: F64

Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu veikšanā plānots koncentrēties uz atbildīgo dienestu kapacitātes palielināšanu, neveidojot papildu štata vietas, bet apmaksājot pašreizējo darbinieku virsstundu darbu, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vietas izpildītājs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Šis jautājums ir precizēts un papildu štata vietas netiks veidotas, bet plānots veikt attiecīgas piemaksas esošajiem darbiniekiem, žurnālistiem sacīja Matīss. Plašāku informāciju par šo jautājumu varētu sniegt Zemkopības ministrijā, piebilda Straujumas vietas izpildītājs.

Kā ziņots, Krievija un Eiropas Savienība (ES) pašlaik strādā pie jautājuma par Lietuvā atklātā Āfrikas cūku mēra dēļ apturētā cūkkopības produkcijas importa atjaunošanu no ES valstīm, pagājušajā piektdienā žurnālistiem paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

Tikmēr otrdien valdības sēdē atkārtoti tiks lemts par finansējuma piešķīrumu Finanšu ministrijai, Zemkopības ministrijai (ZM), kā arī Iekšlietu ministrijai saistībā ar Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem, liecina Ministru kabineta darba kārtība. Iepriekš tika lēsts, ka no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Finanšu ministrijai varētu tikt piešķirti 839 080 eiro, Zemkopības ministrijai - 461 183 eiro, bet Iekšlietu ministrijai 52 686 eiro.

Latvijas cūku audzētāji biznesa portālam "Nozare.lv" jau iepriekš norādījuši, ka pārorientējuši savu biznesu uz ES valstīm jau pēc 2012.gadā noteiktā eksporta aizlieguma, līdz ar to Krievijas cūkgaļas tirgus atjaunošana būs izdevīga tikai ļoti labas cenas gadījumā. "Kad 2012.gadā tika noteikti ierobežojumi, Latvijas audzētāji ļoti veiksmīgi pārorientēja savu tirgu uz Poliju, Lietuvu un citām Eiropas valstīm. Ja Krievija spētu piedāvāt labu cenu, kas pārsniegs, piemēram, divus eiro par dzīvsvara kilogramu, varbūt būtu vērts atjaunot sadarbību, vienlaikus rēķinoties, ka šis tirgus nekad nav prognozējams," iepriekš norādīja Cūku audzētāju asociācijas izpilddirektore Dzintra Lejniece.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Lietuvā pagaidām gan tas konstatēts rajonos, kur nav lielo cūkkopības kompleksu.

Krievijā vīruss izplatās kopš 2007.gada, un šajā laikā tur nācies izkaut simtiem tūkstošu cūku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!