Foto: AFP/Scanpix
Valdība otrdien lēmusi par teju 128 tūkstošu eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Āfrikas cūku mēra apkarošanai.

Aptuveni 100 tūkstoši eiro piešķirti, lai Lauku atbalsta dienests nodrošinātu samaksu SIA "Grow Energy" par dzīvnieku blakusproduktu likvidēšanu.

Nepilni seši tūkstoši eiro piešķirti Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), lai segtu izdevumus par dzīvnieku blakusproduktu sadedzināšanu iekārtā "Hurican PRO 1000".

Un teju 22 tūkstošus eiro novirzīti PVD, lai kompensētu izdevumus par dzīvnieku iznīcināšanu Krimuldas novada SIA "Ancers" Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā "Rukas".

Jau ziņots, ka otrdien PVD saņēma laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Šīs sērgas dēļ uzņēmumam "Ancers" Krimuldas novietnē "Rukas" pirms trim nedēļām nācās likvidēt 5023 cūkas, savukārt Salaspils novietnē notika pastiprinātas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka mēris nav ievazāts arī tajā.

Izmaksas par zaudējumiem, kas radušies saimniecības "Rukas" cūku likvidēšanas un dzīvnieku līķu utilizācijas procesā varētu pārsniegt 800 000 eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!