Foto: Shutterstock

Nelabvēlīgo klimatisko laika apstākļu dēļ, kas piemeklēja Polijas dārzeņu ražotājus 2015. gada vasarā, dārzeņu cenas pašlaik joprojām ir augstākas nekā iepriekšējā sezonā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Vairākus mēnešus tirgū ir neraksturīga situācija, kad Latvijas ražotāju dārzeņu cenas ir zemākas nekā Polijas, nodrošinot lielāku konkurētspēju tirgū Latvijas ražotājiem.

Šogad aprīļa otrajā nedēļā no Polijas ievestie burkāni maksāja 28 centus, bet lietuviešu - 23 centus, kamēr Latvijas burkānu cena bija augstāka - 29 centi. Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijas burkāni šogad aprīļa otrajā nedēļā maksāja par 26% vairāk

Arī Latvijas sīpolu cena aprīļa otrajā nedēļā bija augstāka nekā ievestajai precei - 36 centi, kamēr no Polijas ievestie sīpoli maksāja 32 centus, bet no Lietuvas - 26 centus. Latvijas sīpolu cena šogad aprīļa otrajā nedēļā bija par 9% augstāka nekā pērn attiecīgajā periodā.

Savukārt Latvijā audzēto kartupeļu cena šogad aprīļa otrajā nedēļā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir pieaugusi par 20%, sasniedzot 24 centus. Taču atšķirībā no burkāniem un sīpoliem vietējie kartupeļi maksā par diviem centiem mazāk nekā no Polijas ievestie, kuru cena aprīļa otrajā nedēļā bija 26 centi. Vismazāk - 14 centus kilogramā - šogad aprīļa otrajā pusē maksāja Lietuvas kartupeļi.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa aģentūrai BNS sacīja, ka Latvijas dārzeņu audzētājiem šogad bija iespēja nedaudz kāpināt cenas, jo slikto dārzeņu ražu dēļ arī no Polijas ievesto preču cenu līmenis ir nedaudz pakāpies. "Vidēji [dārzeņu] cena Latvijā ir diezgan līdzīga kā Eiropā. Polija ilgus gadus, it īpaši iepriekšējā gadā Krievijas embargo krīzes dēļ joprojām bija rekordlīderis zemo cenu ziņā gan āboliem, gan burkāniem, gan arī kāpostiem. Vismaz šogad viņi nedaudz, nedaudz paaugstināja cenas," teica Strazdiņa.

"Mūsmāju dārzeņi" ir izveidoti 2006. gadā kā ražotāju grupa un pašlaik apvieno 10 dārzeņu audzēšanas saimniecības - "Dimdiņi Agro", zemnieku saimniecības "Dimdiņi Agro", "Galiņi", "Bračas", "Dārzi", "Zūmaņi", "Sīļi", "Sviķi", "Īskāji" un "Kliblapsas", kā arī uzņēmumu "Sigro". Kooperatīvā tiek audzēti kāposti, burkāni, bietes, gurķi, tomāti, kolrābji, kabači, sīpoli un citi dārzeņi , kurus piegādā Latvijas lielveikalu tīkliem, skolām, bērnudārziem, kā arī eksportē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!