Foto: LETA

Ilgstošo lietavu rezultātā situācija vietējiem zemniekiem veidojas dramatiska, no kopējās sējumu platības nenovākta varētu palikt viena trešdaļa, atzina Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska (Daugavpils novada partija).

Patlaban zemnieki iesniedz Lauku atbaksta dienestam un Lauksaimniecības konsultāciju birojam aprēķinus par plūdu nodarītajiem zaudējumiem, bet atbildīgo dienestu speciālisti apseko pieteiktās teritorijas.

Sakarā ar pastāvošo kārtību daļai zemnieku radušās grūtības pieteikties zaudējumu kompensācijai. Ja, piemēram, lauks ir applūdis un tehnika tajā nevar iebraukt, bet vārpas tajā ir stāvošas, šādu lauku kompensācijām nevarot pieteikt, skaidroja Jalinska.

Domes izpilddirektore Vanda Kezika informēja, ka patlaban Daugavpils novadā ir applūduši ir vairāk nekā 3000 hektāru sējumu.

Pašreizējā situācija nopietni apdraud ne tikai šī, bet arī vairāku nākamo gadu ražas, prognozē pašvaldībā.

Neskatoties uz situācijas sarežģītību, 23.septembrī plānotās Daugavpils novada dienas ar gadatirgu un plašu kultūras programmu tomēr nolemts neatcelt. Sakarā ar sarežģīto situāciju lauksaimniecības jomā gadatirgus dalībnieku skaits tajās būs nedaudz mazāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!