Foto: F64

Eiropas Komisijas (EK) 7,7 miljonu eiro atbalsts tiks piešķirts tikai ražojošajām piensaimniecībām, savukārt naudas izsniegšanas kritēriji tiks izstrādāti steidzamības kārtā jau tuvākajās nedēļās, šodien pēc Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdes atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Šī nauda nekādā ziņā nav domāta pārstrādes uzņēmumiem, to saņems tikai pienu ražojošās saimniecības. Ministrijas uzdevums ir steidzamā kārtā izstrādāt nepieciešamos Ministru kabineta noteikumus, kuros būs iekļauti kritēriji, saskaņā ar kuriem nauda tiks novirzīta visām reģistrētajām saimniecībām, kurās ražo pienu," sacīja ministrs.

Tāpat Dūklavs norādīja, ka oficiāls Briseles lēmums par atbalsta piešķiršanas niansēm gaidāms šīs nedēļas beigās.

"Regula, kas nodrošinās ārkārtas atbalstu, tiks pieņemta šonedēļ, šādu signālu saņēmām no Briseles," teica Dūklavs.

Savukārt uz jautājumu, vai uz līdzīgu atbalstu var cerēt arī citas lauksaimniecības nozares, kuras tieši vai netieši cietušas no Krievijas embargo, viņš atbildēja apstiprinoši.

"Rīt valdībā tiks skatīta 2,5 miljonu papildu atbalsta iespēja cūkkopjiem. Tāpat dienaskārtībā ir arī jautājums par atbalstu graudkopjiem, kuriem šogad graudu pārprodukcijas un zemo cenu dēļ neklājas viegli," sacīja Dūklavs.

Tikmēr lauksaimnieku organizāciju pārstāvji sacīja, ka ir apmierināti ar līdzšinējo valsts atbalstu, kā arī ministrijas reakciju saistībā ar jauno ES atbalstu, tomēr nav atteikušies no plānotajām protesta akcijām, kas kopā ar Igauniju, Lietuvu un Somiju plānotas decembra sākumā Briselē.

Kā ziņots, EK 19.novembrī apstiprinājusi lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus. Igaunija saņems 6,9 miljonus eiro, Latvija - 7,7 miljonus eiro, bet Lietuva - 14,1 miljonu eiro. Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā jau iepriekš norādīja, ka konkrētāks lēmums par atbalsta piešķiršanas niansēm varētu tikt pieņemts šīs nedēļas beigās. Tāpat pārstāvniecībā norādīja, ka, pateicoties pozitīvām kopējā ES lauksaimniecības budžeta korekcijām, atbalsta izmaksai netiks izmantoti ES lauksaimniecības krīzes fonda līdzekļi.

Lauksaimnieku konsultatīvā padome izveidota 2009.gadā, lai pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas uzklausītu lauksaimnieku organizāciju priekšlikumus. Padomē darbojas pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, biedrības "Zemnieku saeima", Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas un Latvijas Jauno zemnieku kluba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!