Foto: F64

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Lietuvas lauksaimniecības ministre Virginiju Baltraitieni tikšanās laikā šonedēļ Viļnā nonāca pie vienota viedokļa, ka Eiropas Komisijas (EK) finansējums jāizmaksā piensaimniekiem, kuri no tirgus krīzes cietuši visvairāk, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Viņa pavēstīja, ka Latvijas un Lietuvas ministri runāja par situāciju piena tirgū, dalījās pieredzē par atbalstu piena ražotājiem un iespējām samazināt krasās cenu svārstības svaigpiena iepirkumam un arī piena produktu mazumtirdzniecībai.

Amatpersonas pārrunāja Lietuvas pagājušajā gadā ieviesto negodīgas darbības aizlieguma likumu svaigpiena tirgū, tā efektivitāti un ietekmi uz piensaimniecību, kā arī sprieda par EK piedāvājumu piena ražotāju atbalstam. "Pašlaik neesam apmierināti ar komisijas piedāvātajiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai," teica Dūklavs.

Ministri diskutēja arī par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) negatīvo ietekmi uz Baltijas valstu cūkkopību, straujo slimības izplatību un pasākumiem, lai to mazinātu. Tāpat amatpersonas pārrunāja komisijas priekšlikumus klimata politikai līdz 2030.gadam un to ietekmi uz abu valstu lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstību nākotnē.

Tāpat Dūklavs un Baltraitiene diskutēja par EK iebildumiem abu valstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes likumiem, kā arī apsrieda benzopirēna normas kūpinājumos un rīcību, lai saglabātu iespējas kūpinājumus ražot latviešiem un lietuviešiem tradicionālajā veidā.

"Mūsu domas sakrita tajā, ka sarunās ar komisiju ir nepieciešama vienota abu valstu rīcība jautājumos, kuros mums ir kopīgi mērķi. Tā mēs spēsim sasniegt labākus rezultātus," teica Dūklavs.

Ziņots, ka EK 18. jūlijā pieņēma 500 miljonu eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku, atbalstam pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai, Latvijas piensaimnieku un citu lopkopju atbalstam atvēlot 9,76 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!