Foto: F64

Par Valsts kontroles (VK) revīzijas datiem, kas liecina, ka valsts piešķirtā finansējuma Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanai izlietojums nav efektīvi uzraudzīts, kas devis iespēju lauksaimniekiem no tā gūt arī papildu peļņu, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atbildību no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadības atbildību neprasīs.

Trešdien intervijā Latvijas Radio Dūklavs stāstīja, ka lielākā daļa no VK ieteikumiem ir vērā ņemami, tomēr negrib piekrist pārmetumiem par vienas saimniecības peļņu uz kompensāciju rēķinu. Viņš atklāja, ka runa ir par vienu no lielākajām saimniecībām "Cirmas Bekons", kurā likvidētas 14 000 cūkas. No tām mirušas 543 cūkas, bet par tām netika samaksāts.

"Kompensāciju par nokautajām cūkām noteikti neesot uzņēmuma peļņa. Tā ir nauda, kas ieskaitīta kontā un definējami kā ieņēmumi. Minētais uzņēmums, lai nokārtotu savas saistības ar banku, pārdeva zemes gabalus par lielām naudas summām un visu naudu samaksāja bankai," stāstīja Dūklavs.

Turklāt saimniecība gaļu pārdevusi par cenu, kas ir uz pusi mazāka nekā tā brīža tirgus cena. "Cūkkopji galīgi nav iedzīvojušies, tie cilvēki ir nonākuši lielā postā ar pašreizējo situāciju," sacīja Dūklavs.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka valsts piešķirtā finansējuma Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanai izlietojums nav efektīvi uzraudzīts, kas devis iespēju lauksaimniekiem no tā gūt arī papildu peļņu, informēja Valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Revidenti secinājuši, ka neviena no valsts institūcijām neuzrauga, kā pēc kompensāciju saņemšanas rīkojas cūkkopji, proti, finansējuma saņēmējiem bija jāievēro nosacījums - vismaz gadu cūku novietnē neturēt cūku sugas dzīvniekus. Tomēr secināts, ka 17 gadījumos šis noteikums ir pārkāpts.

Izvērtējot kompensāciju izmaksas par tirdzniecības traucējumiem saistībā ar ĀCM izplatību, secināts, ka netika noteikti skaidri kritēriji kompensāciju izmaksai tikai tiem cūku audzētājiem, kuri patiešām cietuši zaudējumus. Piemēram, kāds cūkkopības uzņēmums saņēmis aptuveni 1,5 miljonus eiro, kas ir 99,7% no kopējā izmaksātā kompensāciju apjoma. Šī kompensācija izmaksāta gan par nokautajām cūkām, kuru gaļa iznīcināta, gan arī par tām cūkām, kuru gaļa tika realizēta pārdošanā. Līdz ar to šai saimniecībai tika nodrošināti dubulti ieņēmumi - pēc revidentu aplēsēm, vismaz 792 000 eiro apmērā. Līdz ar to šī saimniecība savu finanšu gadu pērn noslēgusi ar 850 000 eiro peļņu, iepriekšējā gada peļņu pārsniedzot vismaz piecas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!