Foto: DELFI

Eiropas Komisija (EK) sākusi pienākumu neizpildes procedūru pret Latviju saistībā ar pērn pieņemtajiem lauksaimniecības zemes iegādes ierobežojumiem ārzemniekiem, liecina EK paziņojums.

Trešdien EK nolēmusi Latviju oficiāli aicināt iesniegt savus apsvērumus par tās tiesību aktiem, kas reglamentē lauksaimniecības zemes iegādi.

Latvija likumā iekļāvusi vairākus noteikumus, kurus saskaņā ar ES tiesību aktiem var uzskatīt par kapitāla brīvu apriti un brīvību veikt uzņēmējdarbību ierobežojošiem, skaidro EK. Savukārt šādi pamatbrīvību ierobežojumi ir pieļaujami, ja to mērķis ir aizsargāt sabiedrības sevišķi svarīgas intereses; tomēr ir jāievēro nediskriminācijas un proporcionalitātes principi.

Ek uzsver - kaut arī dalībvalstīm ir atļauts pieņemt savus noteikumus, lai veicinātu lauku attīstību, saglabātu lauku kopienas, veicinātu lauksaimniecības zemes izmantošanas turpināšanu un novērstu spekulatīvas darbības ar zemes cenām, minētajiem noteikumiem jābūt saskaņā ar ES tiesību aktiem.

Savukārt Latvijas ieviestie ierobežojumi ir stingrāki nekā vajadzīgs likuma leģitīmo mērķu sasniegšanai, secinājusi EK, norādot, ka tie ietver, piemēram, nosacījumu, ka iespējamajam lauksaimniecības zemes pircējam vajadzīga atbilstoša profesionālā kvalifikācija, kā arī nedrīkst būt nodokļu parādi. Komisija uzskata, ka likumam būtu jātiecas labāk līdzsvarot dažādās pamatintereses.

Procedūra gan attiecas tikai uz Eiropas Savienības pilsoņu un tajā reģistrētu uzņēmumu veiktiem pirkumiem. Dalībvalstis, ievērojot konkrētus nosacījumus, var saglabāt ierobežojumus attiecībā uz ieguldījumiem no valstīm ārpus ES.

Komisija informāciju pieprasa, nosūtot brīdinājuma vēstuli, kas atbilst pirmajam pienākumu neizpildes procedūras posmam. Latvijai atbilde jāsniedz divu mēnešu laikā.

Līdzīgas procedūras iepriekš sāktas pret Bulgāriju, Lietuvu, Slovākiju un Ungāriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!