Foto: Publicitātes attēli

Eiropas Komisijas (EK) piešķirtie 9,7 miljoni eiro lauksaimniekiem dos zināmu atspērienu un palīdzēs zemniekiem atgūties no krīzes, bet pilnībā nespēs kompensēt zaudējumus, ko piena un gaļas ražotājiem radījusi pārprodukcija un cenu kritums, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komitejas deputāte Inese Vaidere (V).

"Ir sāpīgi, ka zemniekiem jāpārdod piens par tik zemām cenām, kas nespēj nosegt ražošanas izmaksas, un ka zemnieki nonākuši tik smagā situācijā, ka pat simt govju īpašnieki uzskata – piensaimniecība ir nerentabla. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka piensaimniecībā atkārtojas tas pats, kas cukura rūpniecībā, " piebilst deputāte.

Viņa arī izsaka cerību, ka tirgus situācija uzlabosies un lauksaimnieki masveidā nelikvidēs savus gadiem koptos ganāmpulkus.

Ziņots, ka EK pirmdien pieņēma 500 miljonu eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku, atbalstam pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai, kas tostarp paredz, ka Latvijas piensaimnieki un citi lopkopji tiks atbalstīti ar nepilniem 10 miljoniem eiro, liecina EK publiskotā informācija.

EK lēmums paredz, ka Latvijas piensaimnieku un citu lopkopju atbalstam atvēlēti 9 760 362 eiro.

Lietuvas lopkopju atbalstam EK atvēlējusi 13 298 661 eiro, bet Igaunijas lopkopju atbalstam – 8 081 123 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!