Foto: LETA
Eiropas Savienības (ES) atbalstu ražošanas samazināšanai piena ražotāji varētu saņemt tikai februārī, prognozēja Latvijas piena lauksaimniecības kooperatīva "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

"ES šo atbalstu piešķīra tikai tiem, kuri samazina ražošanu un abi atbalsti ir vērsti uz ražošanas samazināšanu. (..) Ja iet runa par pirmo maksājumu daļu - 150 miljoniem eiro, ko Eiropa ir iedevusi, tad tur pirmo naudu zemnieki varētu saņemt tikai februāra mēnesī," teica Aizsilniece, piebilstot, ka ir jāveic vēl vairāki soļi, iekams nauda reāli nonāks pie zemniekiem.

Viņa pieļāva, ka ražošanas samazināšanu apsver mazākā daļa piena ražotāju, taču reālo kopainu, cik daudzi izlems spert šo soli, varēs izvērtēt vēlāk. Galvenā problēma piena lopkopībā joprojām ir zemās iepirkuma cenas, kamdēļ lielākā daļa piena ražotāju strādā zem pašizmaksas. Līdz ar to samazināt ražošanu var izlemt gan mazās, gan lielās saimniecības.

"Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja piebilda, ka saimniekiem ir dažādākās pieejas, kā pārvarēt grūtības sektorā - ir saimnieki, kuri kāpina izslaukumu un tādā veidā cenšas kompensēt piena iepirkumu cenu kritumu, taču tādējādi pazeminās piena kvalitātes rādītāji. Tāpat ir daļa, kuri samazina ražošanas apmērus.

Ziņots, ka EK 18.jūlijā pieņēma 500 miljonu eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku, atbalstam pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai, Latvijas piensaimnieku un citu lopkopju atbalstam atvēlot 9 760 362 eiro. Katrai valstij piešķirtās summas aprēķinā ņemti vērā dažādi faktori, tostarp ražošana, tirgus cenas un mazo lauksaimnieku īpatsvars.

No kopumā ES lauksaimniekiem piešķirtajiem līdzekļiem 150 miljoni eiro paredzēti piena ražošanas samazinājuma plāna īstenošanai, bet 350 miljoni eiro, kuriem dalībvalstis var pievienot savu finansējumu - dažādiem tehniskiem pasākumiem, lai sniegtu sektoram elastīgumu, piemēram, skaidras naudas plūsmas atvieglošanai, drošības instrumentu pastiprināšanai, tostarp piena pulvera uzglabāšanas programmas paplašināšanai.

"Piena ceļš" ir viena no lielākajām Latvijas piena lauksaimniecības kooperatīvajām sabiedrībām. Kooperatīvs dibināts 2004.gadā un tam ir trīs meitasuzņēmumi - "Agrera", "Jaunpils pienotava" un "Piena ceļš Georgia". Patlaban kooperatīva biedru saražotais piens pamatā tiek realizēts vietējā tirgū, galvenokārt kooperatīvam piederošajā "Jaunpils pienotavā", bet atlikums - citiem piena pārstrādes uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!