Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienības (ES), tostarp Latvijas, cūku audzētāji nav apmierināti ar atbalsta mehānismu Krievijas embargo dēļ cietušajām nozarēm, līdz ar to Briselei tiks pieprasīts kompensāciju sarakstā iekļaut ne tikai augļu, dārzeņu un piena, bet arī arī cūkgaļas ražotājus, informēja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece.

Viņa norādīja, ka ES lauksaimnieku organizācijas "Copa/Cogeca" cūkgaļas ražotāju darba grupas sanāksmē vakar Briselē izskanēja neapmierinātība ar sistēmu, kāda izstrādāta atbalsta izmaksai Krievijas embargo dēļ cietušajiem pārtikas ražotājiem.

"Izskanēja dziļa neizpratne par to, kādēļ atbalsts paredzēts augļu, dārzeņu ražotājiem, kā arī tiek runāts par atbalstu piensaimniekiem, tikmēr cūkgaļas ražotāji pat netiek pieminēti, lai gan tiešo un netiešo zaudējumu apjoms ir milzīgs. Atsevišķu dalībvalstu pārstāvji uzsvēra, ka zaudējumi uz vienu cūku oktobrī ir desmit eiro ar tendenci pieaugt, savukārt mēs norādījām, ka Latvijā šie zaudējumi jau ir 20 eiro," sacīja Lejniece.

Tāpat ES cūku audzētāji akcentējuši, ka atbalsts nepieciešams, jo gaļas iepirkuma cenas pārsātināta tirgus dēļ turpina krist, tikmēr lopbarības graudu cenas kāpjot.

"Lai gan graudu oficiālā cena biržā ir 115 eiro par vienu tonnu, faktiskā cena tirgū ir 140 eiro, un par šādu cenu graudus pērk arī Latvijas cūkkopji. Lai gan cūkgaļas eksports uz Krieviju nebija liels, pieaugošo konkurenci ES iekšējā tirgū varam arī neizturēt, un atbalsts nepieciešams, lai nozare vispār varētu izdzīvot," norādīja Lejniece.

Jau iepriekš asociācija atzina, ka Krievijas embargo dēļ zaudējumi Latvijas cūkkopjiem oktobrī pārsnieguši vienu miljonu eiro.

Tā kā ES Krievijas eksportam paredzētais gaļas apjoms tika piedāvāts iekšējā ES tirgū, strauji krita gaļas iepirkuma cenas. Ja šā gada jūlija beigās kautuves iepirka cūkas dzīvsvarā par cenu 1,21 eiro par vienu kilogramu, oktobrī cena samazinājās līdz vienam eiro. Līdz ar to cenu kritums ir vairāk nekā 17%, kas uzskatāms par dramatisku.

Smagākajā situācijā Latvijā ir saimniecības, kuras, lai optimizētu ražošanas izmaksas un paaugstinātu konkurētspēju, realizējušas ES līdzfinansētus projektus ražošanas modernizācijai un ņēmušas bankās kredītus. Šajās saimniecībās vienam nobarotās cūkas dzīvsvara kilogramam pašizmaksa vidēji ir 1,20 eiro. Līdz ar to pie pašreizējās tirgus cenas viens eiro par kilogramu ražošanā nes zaudējumus - 20 eiro uz vienu nobarojamo cūku.

Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, Latvijā ir 223 505 nobarojamās cūkas, no kurām ik mēnesi realizācijai tirgū nonāk vidēji 50 300 nobarotu cūku.

Patlaban no Latvijā kopā saražotā gaļas daudzuma cūkgaļa veido 46%, bet no Latvijā kopumā patērētās gaļas un gaļas produktu apjoma cūkgaļa veido 55%.

Jau vēstīts, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu - liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, piena un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!