Foto: LETA
Valdība otrdien izsludināja ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajos Krimuldas, Ādažu un Salaspils novados.

Otrdien Ministru kabinets saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību ārkārtas situāciju izsludināja no 17. janvāra līdz 17. aprīlim.

Atbildīgā institūcija par darbību ārkārtas situācijas laikā ir Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Kā skaidro Zemkopības ministrijā (ZM), ārkārtas situāciju ir nepieciešams izsludināt, jo Krimuldas, Ādažu un Salaspils novados ļoti īsā laika periodā ir nepieciešams piespiedu kārtā izkaut novietnē esošās cūkas un iznīcināt ļoti lielu apjomu šo dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu. Ja dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti netiks likvidēti, slimība izplatīsies tālāk un radīs lielus sociālekonomiskos zaudējumus valstī, norāda ZM.

Lai varētu operatīvi likvidēt dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, tiks iesaistītas pašvaldību atbildīgās amatpersonas, kā arī Valsts vides dienests, Valsts policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Iepriekš tika paredzēts, ka saistībā ar ārkārtas situācijas izsludināšanu no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem būs nepieciešams novirzīt aptuveni 100 000 eiro.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka PVD konstatējis šogad pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mājas cūkām – Krimuldas novada saimniecībā "Rukas", kur ir 5023 dzīvnieku liels ganāmpulks.

Dienests saimniecībā veic slimības apkarošanas pasākumus, tostarp cūku likvidēšanu, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris iekļuva novietnē.

Iepriekš tika noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku novietne "Rukas" pieder lielam cukkopības uzņēmumam SIA "Ancers". Kā liecina "Lursoft" dati, kompānija pieder Dacei Kalvānei, bet tās vadītājs ir Raimonds Kalvāns. "Ancers" apgrozījums 2015. gadā bija 2,6 miljoni eiro, bet peļņa - 254 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!