Foto: Shutterstock

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) divās vietās Latvijā konstatējis augļu kokiem ļoti bīstamo kaiti - bakteriālo iedegu, kas atklāta komercdārzā Jelgavas novada Vilces pagastā un piemājas saimniecībā Sesavas pagastā, informēja VAAD pārstāvji.

Šis ir pirmais inficēšanās gadījums šajā gadā, turklāt VAAD norāda, ka abās vietās arī pagājušajā gadā tika atrasta šī slimība.

Piemājas dārzā inficēta viena bumbiere, un, lai novērstu infekcijas izplatīšanos, desmit metru rādiusā ap to iznīcinātas arī vēl trīs ābeles. Arī komercdārzā infekcija konstatēta bumbierēm. Bakteriālo iedegu pazīmes novērojamas vairākās vietās. Lai novērstu infekcijas izplatīšanos, šajā dārzā jāiznīcina 36 bumbieres.

Teritorijā, kur atrodas visi inficētie koki, noteikta buferzona.

Tāpat VAAD informē, ka šogad veiktas 876 pārbaudes bakteriālās iedegas atklāšanai, tajā skaitā 248 komercdārzu pārbaudes, 120 pārbaudes piemājas dārzos un pamestos dārzos, 322 pārbaudes parkos, apstādījumos, ceļmalās, savvaļā, 32 pārbaudes veiktas iepriekšējā gadā konstatētajos perēkļos un 310 pārbaudes - buferzonās ap tiem, 122 pārbaudes veiktas stādaudzētavās un to tuvākajā apkārtnē un sešas pārbaudes - tirdzniecības vietās.

Bakteriālā iedega ("Erwinia amylovora") ir bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.

Pērn Latvijā bakteriālā iedega konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona: Sesavas pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) piemājas dārzā, Ozolnieku pagastā Ozolnieku novadā (iepriekšējā gada perēklī) apstādījumos gar dzelzceļu, Olainē apstādījumos gar dzelzceļu, Vilces pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) komercdārzā, Slampē (iepriekšējā gada perēklī) pilsētas ceļmalas apstādījumos, Rumbulā, Stopiņos, Stopiņu novadā piemājas dārzā, Medzes pagastā, Grobiņas novadā piemājas dārzā, Jūrmala, Mellužos piemājas dārzā.

Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007. gada jūlijā un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!