Foto: stock.xchng
Kaņepju audzētāji ceturtdien saņems Latvijā pirmo specializēto kombainu, kas paredzēts kaņepju ražas bezatlikuma novākšanai, informēja Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

"Rīt Liepājas ostā ar kuģi tiks ievests duālais kaņepju novākšanas kombains. Tas aprīkots ar speciālu iekārtu, kas ļauj vienlaikus kaņepes nopļaut, sagarināt 60 centimetru nogriežņos, izkult graudus un stiebrus atstāt uz lauka irdenos vālos. Tādējādi kaņepju stiebriņus var vākt agrāk, kas samazina nelabvēlīgu laika apstākļu varbūtību ražas vākšanas periodā," sacīja Vilnītis.

Viņš arī norādīja, ka patlaban Eiropas Savienībā veiksmīgi tiek izmantoti seši šāda tipa kaņepju novākšanas kombaini.

"Eiropā speciālais kombains ir izšķirošs aspekts ražas novākšanā, kas palielina kaņepju audzēšanas saimnieciskumu. Tas plānots darbībai 200 hektāros. Latvijā teorētiski nākotnē būtu nepieciešami pieci šāda tipa kombaini, tomēr, tā kā viens kombains maksā 300 000 eiro (210 000 latu), audzētāji pagaidām to nevar atļauties. Patlaban šo kombainu tikai nomāsim, bet pēc ražas novākšanas un rezultātu apzināšanas lemsim par iegādi," sacīja uzņēmējs.

Plānots, ka jaunais kombains testa režīmā strādās Talsu novada Lībagu pagasta zemnieku saimniecībā "Līči", kas pieder vācu uzņēmējam Heiko Oertelam. Tāpat to varēs izmantot arī citi kaņepju audzētāji, savukārt sestdien, 6.oktobrī saimniecībā plānota kombaina oficiālā prezentācija.

Vilnītis arī norādīja, ka šoruden ar industriālajām kaņepēm apsēti jau 600 hektāri, kas ir divreiz lielākas platības nekā pērn. Lielākie kaņepju audzētāji ir Krāslavas pusē, kā arī pie Preiļiem un Rugājos. Ap 50 hektāriem kaņepju ir arī Vidzemē pie Limbažiem un Ērgļiem.

Kā ziņots, šogad Talsu novada Lībagu pagastā sākta kaņepju pārstrādes rūpnīcas būvniecība, kurā projekta attīstītājs SIA "Transhemp" investēs 2,5 miljonus latu. Plānots, ka rūpnīca sāks darboties 2013.gada pirmajā pusē.

Jau iepriekš Vilnītis norādīja, ka vienā maiņā rūpnīca spēs apstrādāt 7200 tonnas kaņepju. "No stiebriņiem tiks ražota šķiedra, kā arī spaļi - kaņepju pārstrādes procesā iegūstamā sastāvdaļa, kuru izmanto būvmateriālu izgatavošanā. Tiks būvēta arī noliktava, kur uzglabāt kaņepju salmiņu ruļļus. Visa šķiedra tālākai pārstrādei tiks nodota Rēzeknes uzņēmumam SIA "Baltiks EAST", kur tiks ražotie īpaši diegi un auklas," sacīja Vilnītis.

Kā ziņots, sākot ar 2011.gadu, lauksaimnieki, kas nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, var pretendēt uz vienoto platības maksājumu. Atbalstu par kaņepju platībām var saņemt, ja audzēšanā izmanto sertificētas sēklas un audzētajās kaņepēs tetrahidrokanabinola saturs nepārsniedz 0,2%.

Latvijas Industriālo kaņepju biedrība ir dibināta 2010.gada 20.jūlijā. Tajā pievienojušies vairāk nekā 20 biedru, tai skaitā zemnieki un uzņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!