Foto: Shutterstock
Kartupeļu stādīšanas darbi Latvijā, visticamāk, sāksies ne ātrāk kā aprīļa beigās, prognozēja Kartupeļu Audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

"Pirmās saimniecības parasti iestāda kartupeļus aprīļa beigās. Gan jau arī šogad būs tādi, kas darbus sāks aprīļa beigās. Nosaukt konkrētu laiku, kad tas notiks, šobrīd noteikti vēl nevar," teica Kraukle, piebilstot, ka tas būs atkarīgs no laika apstākļiem.

Viņa arī atzīmēja, lai gan ziema nebija barga, zemei ir līdz galam jāatkūst un arī jānožūst. Tāpat Kraukle piebilda, tā kā ziema šoreiz nebija barga, kaitēkļu populācija nav samazinājusies.

Kartupeļu Audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja, raksturojot vispārējo noskaņojumu nozarē pirms sezonas sākuma, teica, ka negatīvi vērtējams zemais atbalsts kartupeļu audzētājiem salīdzinājumā ar citām nozarēm. "Cenšamies ieviest dažādus pēc iespējas videi draudzīgākus risinājumus. Kartupeļu audzētāji domā par ražas apmēru kāpināšanu. Aizvien vairāk audzētāju cenšas būt gudrāki," teica Kraukle.

Pēc viņas minētā, kartupeļu audzētājiem rūpes rada arī biežās izmaiņas likumos. "Nevar zināt, kas notiks nākamajā sezonā. Tā nav laba prakse, ka nosacījumi, kas attiecas uz kartupeļu audzēšanu, nav zināmi ātrāk," sacīja Kraukle.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!