Foto: Shutterstock
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) gada nogalē izveidojusi sarakstu ar svarīgākajiem 2014.gada nozares notikumiem, to starpā cīņa par kažokzvēru audzēšanu, Krievijas embargo un Āfrikas cūkas mēris, portālu "Delfi" informēja LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

Gada misija – vietējās produkcijas noieta veicināšana


Foto: Shutterstock

Kā norāda LOSP, organizācija gada laikā aicinājusi valsts iepirkumos atbalstīt Latvijā ražotu produkciju - veicinot iestādes izmantot iespējas, ko paredz Publisko iepirkumu likums - iepirkt saimnieciski izdevīgāko produktu, tādējādi radot iespēju Latvijas produktiem būt konkurētspējīgākiem nekā citu valstu precei.

Tāpat lauksaimnieki ņēmuši dalību kampaņā "Latvijas labums - pērc vietējo"- aicinot ikvienu izvēlēties Latvijas produktus, atbalstot Latvijas ražotājus, saglabājot darbavietas, veicinot tautsaimniecības attīstību, norāda LOSP.

Visneatbilstošākais uzbrukums lauksaimniekiem – kažokzvēru nozare


Foto: DELFI

"Visa gada garumā esam mēģinājuši pierādīt un aizstāvēt kažokzvēru nozares būtisko lomu tautsaimniecības labā, un neskatoties uz dažādu zvēru aizstāvju organizāciju pastāvošo vēlmi nozari likvidēt, LOSP vienmēr ir pastāvējis par nozares saglabāšanu un turpmāku attīstību Latvijā," norāda lauksaimnieku pārstāvji.

Sabiedrībā izplatītā informācija par dzīvnieku labturības normu neievērošanu ir nepatiesa, apgalvo LOSP,  - jo visu audzētāju prioritāte ir nodrošināt kvalitatīvu gala produkciju un neievērojot augstākās dzīvnieku labturības normas tas nav iespējams, LOSP uzskata, ka vairāk uzmanības jāvērš uz nozares attīstību, akcentējot to, ka nozares attīstībā tiek ievērotas jaunākās tendences dzīvnieku labturībā.

Ņemot vērā nozarē nodarbināto cilvēku (aptuveni 500), investīciju apjomu un strauji augošo nozares ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, būtu absurdi uz nepamatotu un emocijām balstītu apgalvojumu pamata likt šķēršļus tālākai nozares attīstībai, uzskata organizācija.

Gada sadarbība - Latvija, Lietuva un Igaunija


Foto: DELFI

Pierādot valstu vienotību un sadarbību risinot kopējus jautājumus notika regulāra sadarbība ar Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijām, gan rīkojot tikšanās par valstīm kopīgiem jautājumiem, gan kopīga vēršanās pie Eiropas Savienības institūcijām, lai panāktu vienlīdzīgu attieksmi pret lauksaimniekiem gan tiešmaksājumu ziņā, gan risinot jautājumus pēc Krievijas embargo ieviešanas, stāsta LOSP pārstāvji.

Padome apvieno 59 dažādu lauksaimniecības nozaru organizācijas - kas nozīmē absolūti atšķirīgu - platību saimniecības, kultūras, lopu šķirnes un vienības, pārstāvētās nozares un intereses - tomēr par spīti visam spējam rast kompromisu un rast valstiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanu, norāda LOSP. 

Gada apspriestākie noteikumi - zeme ārzemniekiem


Foto: DELFI

Ilgstoši notika lauksaimnieku diskusija par Likumprojektu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" grozījumiem, kas galvenokārt tika vērsti uz to, lai ES likumdošanas normu ietvaros noteiktu ierobežojumus Latvijas zemes iztirgošanai ārzemju spekulantiem - nosakot zemi kā prioritāru lauksaimnieciskās ražošanas resursu, nevis kā vieglu investīciju instrumentu, norāda LOSP.

Gada nodoklis - jaunas izmaiņas uz darbaspēka nodokļa ieviešanu


Foto: DELFI

Gada lepnums, ir panāktie grozījumi likumos "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un "par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz ieviest sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli 15% apmērā, priecājas lauksaimnieku pārstāvji.

 Jaunās izmaiņas attieksies uz darbaspēka nodokļa ieviešanu sezonas rakstura darbos augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā nodarbinātajiem sezonas laukstrādniekiem.

Gada cīņa ar vējdzirnavām - ievestie dārzeņi un augļi


Foto: Shutterstock

Ilgstoši nesakārtotais jautājums, par to, ka Latvijas tirdzniecības telpā ir tik liels ievesto dārzeņu īpatsvars - bažas par to, ka Latvijas tirgū nonāk dārzeņi, kuru izcelsme nav izsekojama, gada  "cīņu ar vējdzirnavām" raksturo LOSP.

 Dažādu kontrolējošo iestāžu vadībā tiek mēģināts šo problēmu izskaust, ieviešot jaunas normas, problēmas risinājums kopīgi tiek meklēts - Valsts ieņēmumu dienests stingri uzraudzīs pārvadātājus, lai izkontrolētu augļu un dārzeņu izcelsmes valsti - nepieciešamības gadījumā, jebkuram augļu un dārzeņu pārvadātājam ir jābūt gatavam arī uz to, ka tiks pārbaudīta norādītās kravas izcelsmes saimniecība. Cerams, šādas kontroles veicinās sakārtot haotisko situāciju dārzeņu un augļu tirdzniecības shēmā, cerību izsaka lauksaimnieki.

Gada kontroles - karstā vasaras sezona


Foto: Itar-Tass/Scanpix

Vasaras periodā, kad ir lauksaimnieku karstākā darba sezona, Valsts darba inspekcija (VDI) veica pārbaudes saimniecībās, pārbaudot darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu. Vērsām uzmanību, par to, ka primārajā vietā ir darbinieku veselībai un dzīvībai nekaitīgi darba apstākļi, taču ir situācijas, kad neskaitāmo pārbaužu laikā lauksaimnieks vairs netiek primāri uzskatīts kā lauksaimnieciskās produkcijas ražotājs, bet gan kā neskaitāmo institūciju kontroļu, pārbaužu un soda sankciju mērķtiecīgs objekts, skaidro LOSP.

Gada neraža - ĀCM un Krievijas embargo


Foto: LETA

Āfrikas cūku mēris un Krievijas Federācijas aizliegums (embargo) ievest Eiropas Savienībā (ES), t.sk. Latvijā ražotās lauksaimniecības produktus, pamatīgi sašūpoja piena, dārzeņu, augļu un cūkgaļas nozares tirgu, stāsta lauksaimnieki.

 Straujais piena cenas kritums zem pašizmaksas lielākajai daļai piena nozares saimniecībām joprojām sagādā ne mazums raizes un radījis lielus zaudējumus mūsu lauksaimniekiem, kuri darbojas nestabilā biznesa vidē, rezultātā tas atstāja negatīvu ietekmi uz lauksaimniecību, īpaši jau uz lopkopības sektoru, informē LOSP.

Nākamā gada neraža


Foto: Pixabay

Pārejas posma valsts atbalsta samazinājums praktiski visām lauksaimniecības nozarēm, tas nozīmē no maksimāli atļautā maksājuma apjoma - 72,9 miljonus eiro sagaidāms atbalsta samazinājums līdz 50,9 miljoniem eiro nākamajā gadā ar turpmāku samazinājuma tendenci, bažījas Padome.

Pārejas posma valsts atbalsts no 2015. līdz 2020.gadam ir svarīgs, lai garantētu atbalstu lauksaimniekiem vairākās lauksaimniecības nozarēs un nodrošinātu vienlīdzīgākus konkurences apstākļus ar citām ES dalībvalstīm, lai nodrošinātu valsts atbalsta nepārtrauktību par vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanu ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanu un produktivitātes datu izvērtēšanu.

Gada zināšanas - lauksaimnieku mācības


Foto: F64

Visa gada garumā LOSP dalīborganizācijas ir prezentējušas pārstāvēto nozaru ekspertu ziņojumus, informējot plašāku sabiedrību par nozaru sasniegto, aktualitātēm un izaicinājumiem tālākai nozaru izaugsmei un attīstībai.

Padome arī informē, ka LOSP aktīvi iesaistījies arī Nozaru ekspertu padomē, iesaistoties lauksaimniecības profesionālās izglītības jautājuma sakārtošanā - piedaloties eksaminācijas komisijās un programmu izstrādē.

Gada lepnums - valsts atzinība


Foto: LETA

LOSP pauž lepnumu par lauksaimniekiem un lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem, kuri devuši savu artavu nozares attīstībai. Vairums lauksaimnieku organizāciju pārstāvji ieguvuši - gan Valsts apbalvojumus, Ministru Kabineta Atzinības rakstus, kā arī Zemkopības ministrijas augstāko apbalvojumu - medaļu "Par centību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!