Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) klasisko cūku mēri atklājis arī mājas cūkām, portālu "Delfi" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Klasiskais cūku mēris Latgales pusē konstatēts trijās piemājas saimniecībās. Divas no tām atrodas Piedrujas, viena - Svariņu pagastā. Visās trijās saimniecībās tiek turētas kopumā 17 cūkas, kas būs jālikvidē, bet visi blakusprodukti - jāsadedzina.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis preses konferencē klāstīja, ka par visām 17 cūkām vēl nav saņemti laboratorisko izmeklējumu rezultāti, taču tā kā saimniecībās ir konstatēta lipīgā slimība, tad tiks iznīcinātas visas tur mītošās cūkas. Dzīvniekus plānots iznīcināt trešdien.

PVD vadītājs piebilda, ka šajā gadījumā "nerunājam par industriālajiem cūku kompleksiem". Zonā, kur cūku mēris konstatēts arī mājas cūkām, neatrodas eksportējošās saimniecības. Līdz ar to slimības uzliesmojumam Krievijas un Baltkrievijas pierobežā nevajadzētu ietekmēt dzīvu cūku un cūkgaļas produktu eksportu uz citām Eiropas valstīm. Arī Baltkrievija ir noteikusi eksporta ierobežojumus vienai konkrētai zonai - Dagdas novadam, kur konstatēta slimība, bet ne visai Latvijas teritorijai, skaidroja Balodis.

Viņš arī klāstīja, ka pēc klasiskā cūku mēra konstatēšanas arī mājas cūkām PVD pastiprinās drošības pasākumus – trīs kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona, kurās tiks kontrolēta dzīvnieku transportlīdzekļu kustība.

"Cūku pārvietošana no aizsardzības zonas nenotiek. Tiks izvietoti posteņi, kas kontrolēs ienākošo un izejošo transportu, lai neviens dzīvnieks nepamestu šo [karantīnas] zonu," teica Balodis. Pēc slimības skarto saimniecību dezinfekcijas cūkas no aizsardzības zonas nedrīkstēs izvest vismaz 30 dienas. Pēc tam noteiktie ierobežojumi tiks atcelti.

PVD vadītājs atzina, ka laboratoriskie izmeklējumi turpināsies un nav izslēgts, ka klasiskais cūku mēris tiks konstatēts arī citās saimniecībās. Līdz šim PVD pārbaudījis aptuveni 1500 meža un mājas cūkas, pārbaudītas 1438 saimniecības.

Uzsākta arī epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu slimības izcelsmi un saslimšanas laiku. PVD ģenerāldirektors pieļāva, ka klasiskais cūku mēris piemājas saimniecībās uzliesmojis, jo saimnieki pēc kontakta medībās ar slimām mežacūkām nav veikuši nepieciešamos piesardzības pasākumus.

PVD ģenerāldirektors atzīmēja, ka dzīvnieku slimības apkarošanas pasākumiem būs nepieciešama papildu nauda, kas tiks aplēsta un pieprasīta no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Balodis atgādināja, ka arī saimniecības, kur slimības dēļ nokaus dzīvniekus, varēs saņemt kompensāciju par zaudētiem lopiem. Valsts atbalsts pienākas arī par saimniecībā iznīcināto inventāru, dzīvnieku barību u.c., piebilda PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

Jau vēstīts, ka klasiskā cūku mēra antivielas, kuru klātesamība asinīs liecina par saskarsmi ar klasiskā cūku mēra ierosinātāju, Latgales pusē atklātas 16 mežacūkām, bet klasiskā cūku mēra vīruss ir konstatēts astoņām no tām. Kopumā no 17. līdz 24. novembrim Latgalē - Krievijas un Baltkrievijas pierobežā nomedītas un izmeklētas 94 mežacūkas.

Savukārt Baltkrievijas Veterinārās un pārtikas uzraudzības departaments no 23.novembra ir noteicis pagaidu ierobežojumus dzīvu cūku, mājas un meža cūku gaļas un gaļas produktu, ādu, bioloģiskā materiāla, dzīvnieku barības un barības piedevu, kā arī medību trofeju importam no Dagdas novada Latvijā, kur mežacūkām tika konstatēts klasiskais cūku mēris.

Mājas cūku novietņu pārbaudes turpināsies vēl vairākas nedēļas. Pārbaužu veikšanu apgrūtina tas, ka ne visi cūku turētāji ir informējuši Lauksaimniecības datu centru (LDC) par to, ka saimniecībā tiek turētas cūkas, tādēļ PVD nav ticamas informācijas par reālo cūku novietņu skaitu reģionā un inspektoriem nākas iegriezties katrā lauku sētā, lai pārliecinātos, vai tajā netiek turētas cūkas.

No 161 pārbaudītās saimniecības, kurās tika turētas cūkas, tikai 37 saimniecības cūkas ir reģistrējušas LDC.

Pamatojoties uz Eiropas Savienības klasiskā cūku mēra references laboratorijā iegūtiem laboratorisko izmeklējumu rezultātiem, kas uzrāda klasiskā cūku mēra vīrusa genoma klātbūtni divos mežacūku paraugos, PVD noteica karantīnas zonu.

Karantīnas zona noteikta Isnaudas, Pureņu, Ņukšu, Pildas, Nirzas, Briģu, Rundēnu, Istras, Stoļerovas, Kaunatas, Mākoņkalna, Lauderu, Pasienes, Zaļesjes, Andrupenes, Andzeļu, Asūnes, Bērziņu, Dagdas, Ezernieku, Konstantinovas, Ķepovas, Svariņu, Šķaunes, Aulejas, Indras, Izvaltas, Kalniešu, Kaplavas, Kombuļu, Krāslavas, Piedrujas, Robežnieku, Skaistas, Ūdrīšu pagastos.

Šajā teritorijā tiks pārbaudītas un laboratoriski izmeklētas visas nomedītās un mirušās mežacūkas. Tās nedrīkstēs izvest no karantīnas zonas. Veterinārā inspektora uzraudzībā tiks iznīcināti visi pārtikā neizmantojamie mežacūku orgāni un liemeņu daļas. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

Saimniecībām, kuras atrodas karantīnas zonā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD.

PVD atgādina, ka klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas.

Klasiskā cūku mēra uzliesmojums cūkkopjiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus sakarā ar cūku likvidāciju slimības skartajās novietnēs, saimniecisko darbību ierobežojošiem pasākumiem aizsardzības un uzraudzības zonā, tirdzniecības ierobežojumiem un citiem ar karantīnu saistītiem pasākumiem.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!