Foto: LETA
Latvijas valdībai jāpieņem lēmums vērsties pret Norvēģijas Karalisti Starptautiskajā tiesā Hāgā, portālu "Delfi" informēja Eiropas krabju zvejas asociācijas vadītājs Didzis Šmits.

"Ņemot vērā faktu, ka Norvēģija turpina klaji ignorēt starptautiskos līgumus un konvencijas, kas tai nosaka par pienākumu dalīties ar sniega krabja resursiem Barenca jūrā, lai panāktu taisnīgu risinājumu, Latvijas valdībai neatliek cita iespēja kā vērsties Starptautiskajā tiesā," viņš klāsta.

Šmits min, ka Latvijas, Lietuvas un Spānijas kompānijas sniega krabju zveju Barenca jūrā uzsāka atbilstoši starptautiskajiem līgumiem un konvencijām, ko apliecina gan saņemtās licences, gan Eiropas Komisijas veiktās kuģu notifikācijas Ziemeļaustrumatlantijas zvejniecības komisijai (NEAFC), gan pieņemtā Eiropas Savienības (ES) regula par zvejas iespējām Svalbāras ūdeņos un virkne citu darbību un nolēmumu NEAFC un ES līmenī.

"Kopš Latvijas flote ir uzsākusi zveju, neviens starptautiskais līgums vai konvencija, kas regulētu sniega krabju zveju Barenca jūras starptautiskajos ūdeņos, nav grozīts, apturēts vai stājies spēkā, citiem vārdiem – pastāv identisks tiesiskais ietvars. Nevar būt tā, ka šodien visi atzīst kāda tiesības, bet rīt, ievērojami pieaugot resursa vērtībai, atļaujās tās ignorēt, klaji pārkāpjot starptautiskās tiesības. Šis ir nedraudzīgs solis no Norvēģijas puses, uz kuru Latvijas valdībai ir adekvāti jāreaģē," uzsver Šmits.

Asociācija atkārtoti vērsusies pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un valdības, aicinot veikt nepieciešamās tiesiskās darbības, lai nodrošinātu Latvijas ekonomisko interešu un zvejas kompāniju tiesību aizstāvību.

"Starptautiskajā tiesā valsti var iesūdzēt tikai cita valsts. Mums atliek paļauties uz savas valdības atbalstu," saka Šmits. Pēc viņa teiktā, Latvijas valdība lēmumus par tālākajiem soļiem gatavojas pieņemt šā gada 4. jūlija sēdē.

Jau ziņots, ka Norvēģijas varas iestādes janvāra sākumā arestējušas Latvijas zvejas kuģi "Senators", kurš saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģija uzskata, ka zveja bijusi nelikumīga, tikmēr Latvijas atsaucas uz iepriekš panākto starptautisko vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!