Foto: stock.xchng

Krievijas atbildīgais dienests noteicis pagaidu aizliegumu cūkkopības produkcijas importam no Latvijas teritorijas, jo trīs piemājas saimniecībās konstatēts klasiskais cūku mēris, liecina paziņojums Krievijas "Rosseļhoznadzor" mājas lapā.

Krievijas atbildīgais dienests skaidro, ka no Latvijas aizliegts ievest dzīvas cūkas, kuiļu spermu, cūkgaļu un cūkgaļas produktus, kuri nav termiski apstrādāti vismaz +70 grādu temperatūrā.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere portālam "Delfi" sacīja, ka klasiskā cūku mēra uzliesmojuma dēļ Krievijas Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests no otrdienas noteicis pagaidu aizliegumu ievest no Latvijas dzīvas cūkas, svaigu cūkgaļu un svaigas cūkgaļas produktus, kā arī  cūkgaļas izstrādājumus, kas apstrādāti temperatūrā, kas zemāka par +70 grādiem pēc Celsija skalas.

PVD pārstāve atzina, ka dzīvas cūkas un svaiga cūkgaļa no Latvijas uz Krieviju eksportēta netiek. Taču šis aizliegums varētu ietekmēt trīs līdz piecus Latvijas uzņēmumus, kas uz Krieviju eksportē auksti kūpinātas, cieti žāvētas desas, aukstos kūpinājumus un citus cūkgaļas izstrādājumus, kas apstrādāti temperatūrā, kas zemāka par +70 grādiem pēc Celsija.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece portālam "Delfi" skaidroja, ka Latvija dzīvas cūkas uz Krieviju neeksportē jau kopš 20.marta, kad Maskava aizliegusi dzīvu cūku importu no Eiropas Savienības (ES). Līdz tam Krievija bija Latvijas nozīmīgākais dzīvo cūku eksporta tirgus, bet pēc tam cūku audzētāji bija spiesti meklēt jaunu noieta tirgu Eiropa Savienībā (ES).

Krievijas noteiktais liegums mazinājis dzīvo cūku eksportu, arī cūkgaļas eksports piedzīvojis nelielu kritumu. Šā gada janvārī - augustā dzīvo cūku eksports salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu samazinājās par 23 800 cūkām, bet cūkgaļas eksports - par 46 tonnām, skaidro ZM pārstāve.

Pēc viņas sacītā, pašreiz Latvija dzīvās cūkas galvenokārt eksportē uz Poliju un Lietuvu. Kopumā 2012.gada janvārī - augustā Latvija uz citām ES valstīm eksportēja 72 800 cūkas, savukārt uz trešajām valstīm - 48 700 cūkas. No tām lielākā daļa izvesta uz Krieviju laikā, kad kaimiņvalsts vēl nebija noteikusi ES dzīvo cūku importa liegumu.

Kopš Krievijas nopteiktā dzīvo cūku importa aizlieguma Latvija dzīvās cūkas eksportē tikai uz vienu valsti ārpus ES - uz Ukrainu, kur šogad aizvests neliels apjoms rukšu - 1400. "Tāpēc, ja tirdzniecības ierobežojumi skar tikai tirdzniecību ar trešajām valstīm, tad ietekme uz eksportu var nebūt tik būtiska," skaidroja Muceniece, gan atzīstot, ka ZM nezina, vai tiks noteikti tirdzniecības ierobežojumi arī ES iekšienē.

Ministrijas pārstāve atzīmēja arī, ka cūkkopība Latvijā ir nozīmīgākā nozare no visām gaļas ražošanas nozarēm. Cūkgaļa veido 7,6% no kopējās lauksaimniecības preču produkcijas izlaides. "Ja arī ES dalībvalstis noteiks aizliegumu ievest no Latvijas gan dzīvās cūkas gan cūkgaļu, tad ņemot vērā to, ka valstī pašnodrošinājums ar cūkgaļu ir 62%, cūkaudzētājiem šajā situācijā vajadzētu orientēties uz cūkgaļas realizāciju vietējā tirgū, vienlaicīgi optimizējot savu ražošanu," skaidro Muceniece.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latgales pusē konstatēts trijās piemājas saimniecībās. Divas no tām atrodas Piedrujas, viena - Svariņu pagastā. Visās trijās saimniecībās tiek turētas kopumā 17 cūkas, kas būs jālikvidē, bet visi blakusprodukti - jāsadedzina.

PVD vadītājs iepriekš atzina, ka laboratoriskie izmeklējumi turpināsies un nav izslēgts, ka klasiskais cūku mēris tiks konstatēts arī citās saimniecībās. Līdz šim PVD pārbaudījis aptuveni 1500 meža un mājas cūkas, pārbaudītas 1438 saimniecības.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!