Foto: LETA

Krievijai patlaban nav iemeslu, lai ierobežotu graudu eksportu, tomēr gada beigās varētu tikt ieviestas ierobežojošas muitas nodevas graudu eksportam, paziņojis Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs.

Kā liecina portāla "Graudi.lv" informācija, vicepremjers apstiprināja, ka graudaugu ražas prognoze 2012.gadam joprojām ir 75 līdz 80 miljoni tonnu, bet eksporta potenciāls - desmit līdz 12 miljoni tonnu.

"Vienīgais, ko pieļaujam, ir tas, ka Krievija teorētiski varētu ieviest ierobežojošas muitas nodevas graudu eksportam 2012.gada beigās," norādīja Dvorkovičs.

Kā ziņots, Krievija par iespējamo eksporta aizlieguma ieviešanu paziņoja augusta sākumā, lēmumu skaidrojot ar būtiskiem ražas zudumiem. Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta speciālisti prognozēja, ka kviešu raža Krievijā šogad sausuma dēļ būs zemāka par 45 miljoniem tonnu. Iepriekšējā institūta prognoze bija 48,5 miljoni tonnu. Graudaugu ražas prognoze samazināta no 84,5 miljoniem līdz 77-80 miljoniem tonnu. Graudu patēriņš valstī tiek prognozēts 72,7 miljonu tonnu apmērā.

Tikmēr ASV investīciju banka "Goldman Sachs" šodien paziņoja, ka kviešu raža pasaulē 2012.-2013.mārketinga gadā sasniegs 652,1 miljonu tonnu. Ražas samazināšanos Krievijā, Kazahstānā, Argentīnā un Ķīnā kompensēs tās pieaugums ASV, Kanādā un Eiropas Savienības valstīs.

Pēc "Goldman Sachs" aprēķiniem, kviešu rezerves pasaulē, neieskaitot Ķīnu un Indiju, šajā sezonā veidos 93,7 miljonus tonnu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2007.-2008.gada sezonas.

"Goldman Sachs" analītiķi prognozē, ka tuvākajos mēnešos pasaulē pieaugs pieprasījums pēc lopbarības kviešiem saistībā ar kukurūzas vērtības kāpumu. Tai pat laikā viņi pieļauj arī kviešu cenas būtisku palielināšanos, ja Krievija tomēr ieviesīs graudu eksporta ierobežojumus vai ja pasliktināsies laika apstākļi. Tādā gadījumā gaidāms, ka pieprasījums pēc lopbarības kviešiem samazināsies.

Kā ziņots, tikmēr Latvijā ziemāju raža šogad tiek prognozēta laba, pat par 60% pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem ziemāju graudaugu kopraža tiek plānota 1 147 000 tonnu apjomā, kas ir par 60% vairāk nekā 2011.gadā un par 23% vairāk nekā 2010.gadā. Ziemas kviešiem prognozē 4,1 tonnu no hektāra, ziemas rudziem - 3,1 tonnu, tritikālei jeb kviešu un rudzu hibrīdam - 2,7 tonnas, bet ziemas miežiem - 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas rapsis Latvijā iesēts apmēram 65 000 hektāru platībā, un vidējā ražība varētu būt 3,2 tonnas no hektāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!