Foto: DELFI
Krievijā griķu cenas pēdējos mēnešos kāpušas par 27,5%, savukārt Latvijā griķu ražotāji piedzīvojuši nevis cenu pieaugumu, bet gan strauju kritumu, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

Tikai daļa pašmāju lauksaimnieku atzīst, ka šogad griķu raža bijusi samērā laba. Turklāt šogad griķu cenas sarukušas – pērn griķi maksāja 250 eiro par tonnu, bet šogad to cena svārstās ap 190 – 230 eiro par tonnu. Bioloģiskais zemnieks Jānis Dzenis laikrakstam atklāj, ka šogad fasētiem griķiem ir tāda pati cena kā pagājušajā gadā nefasētiem – ap 300 eiro par tonnu.

Medijs pieļauj, ka cenas samazināšanās skaidrojama ar ģeopolitisko situāciju un notikumiem Ukrainā, kas ietekmējis kopējo graudu tirgu un izraisījis cenu svārstības. Zemnieki stāsta, ka Latvijā audzētos griķus lielākoties eksportē uz citām valstīm. Galvenokārt pašmāju griķi nonāk Polijā, kur šoruden to cenas bijušas par 10 – 20% augstākas nekā vietējā tirgū.

Atšķirībā no Baltijas valstīm, kur pieprasījums pēc griķiem nav strauji audzis, Krievijā notiek pretējs process. Krievijas statistikas biroja "Rosstat" apkopotie dati liecina, ka griķu cenas Krievijā no 31. oktobra līdz 17. novembrim palielinājušās par 27,5. Ņemot vērā griķu cenu pieaugumu, Krievijas valdība ir gatava laist tirgū daļu Krievijas griķu rezervju, lai stabilizētu produkta cenas.

Problēmas griķu tirgū sākās oktobra beigās, kad vairumtirgotāji palielināja produkta cenas un brīdināja par iespējamiem piegāžu pārrāvumiem. Griķu cenu kāpumu piegādātāji galvenokārt skaidroja ar slikto griķu ražu Altajā. Griķu cenu pieaugumu veicina arī tas, ka daļa lauksaimnieku atsakās pārdot savus krājumus, cerot uz vēl lielāku cenu pieaugumu. Krievijas mazumtirgotāji informē, ka iedzīvotāji veikalos sākuši masveidā iegādāties griķus. Sanktpēterburgā tirdzniecībā pat noteikti griķu iegādes ierobežojumi, lai novērstu tālākas spekulācijas ar šo produktu.

Latvijas mazumtirgotāji "Latvijas Avīzei" atzīst, ka pēdējā laikā nav būtiski palielinājies pieprasījums pēc griķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!