Krievija varētu atcelt lopu importa aizliegumu atsevišķām valstīm; Latvija pagaidām nav to skaitā  (227)

Bizness

Foto: LETA
Krievijas atbildīgā institūcija "Rosseļhoznadzor" apsver iespēju vairākām Eiropas Savienības (ES) valstīm atcelt 20.martā ieviesto aizliegumu dzīvu cūku un liellopu ievešanai, un izmaiņas pirmkārt varētu tikt attiecinātas uz Dāniju un Spāniju, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz iestādes vadītāju Sergeju Dankvertu.

"Ja kāds mums pierādīs, ka viņiem ir sistēma, mēs noņemsim ierobežojumus. Mūsu pierādīšanas bāze atšķiras no eiropeiskās... Dāniju pārskatīsim, viņi efektīvi strādā, Spānija pēc ierobežojumu ieviešanas samazināja uzņēmumu skaitu [potenciālos cūku piegādātājus]. Vācieši samazināja, bet izrādījās, ka viņu federālajam dienestam vispār nav tiesību dot atļauju izvešanai," žurnālistiem piektdien stāstījis Dankverts.

"Atvēršana neattieksies uz visām valstīm, jo ne visas var nodrošināt [produkcijas atbilstību]. Vācija nevarēs," sacījis Dankverts.

Jau ziņots, ka ES uzskata - Krievijai ir nekavējoties jāatceļ aizliegums dzīvu mājlopu importam no ES valstīm, jo tas ir nepamatots un nesamērīgs, otrdien paziņoja ES tirdzniecības komisārs Karels de Guhts un ES veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli.

Abi komisāri izplatījuši kopīgu paziņojumu, kurā pauž nožēlu par aizliegumu un uzsver, ka dzīvu mājlopu imports no ES nekādā veidā nav apdraudējis Krievijas iedzīvotāju veselību un noteiktie ierobežojumi tādējādi nav balstīti uz zinātniskiem faktiem.

"EK uzskata, ka šis importa aizliegums neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem un Krievijas oficiālajām saistībām sanitārijas un fitosanitārijas jomā, kādas tā uzņēmās sarunu laikā par Krievijas uzņemšanu PTO. Tāpēc EK uzskata, ka Krievija sūta ļoti negatīvu signālu saviem starptautiskajiem partneriem," liekot šaubīties par Maskavas apņēmību pildīt PTO noteikumus, teikts paziņojumā.Pagājušajā piektdienā ES Ārlietu ministru padomes sēdē notika diskusijas par turpmāko rīcību, lai risinātu situāciju saistībā ar Krievijas paziņojumu par dzīvo cūku importa aizliegumu no ES dalībvalstīm no šā gada 20.marta.

Krievijas lēmums no šā gada 20.marta apturēt kaušanai paredzēto dzīvo cūku importu no visas ES pieņemts līdztekus ar Šmalenbergas vīrusa izplatību vairākās ES dalībvalstīs. Latvijā šī problēma līdz šim nav konstatēta. Krievija lēmumu skaidro arī ar konstatētajiem ES uzņēmēju pārkāpumiem importa/eksporta dokumentācijas aizpildīšanā, taču attiecībā uz Latvijas uzņēmējiem šādi pārkāpumi nav konstatēti, un par Latvijas cūku eksportu līdz šim nav bijis aizrādījumu.
Latvijā aizliegums attiecas uz 22 cūku fermām, Lietuvā - 35, Igaunijā - 43, Vācijā - 509, tāpat arī Polijas un citu ES valstu fermām. Liellopus, aitas un kazas Latvijas lauksaimnieki uz Krieviju neeksportē.

2011.gadā 77% no kopējā Latvijas dzīvo cūku eksporta bija eksports uz Krieviju. 2011.gadā dzīvās cūkas bija ceturtā nozīmīgākā uz Krieviju eksportējamo produktu grupa jeb 5% no kopējās eksporta vērtības. Kopš 2008.gada dzīvo cūku eksports pieauga piecas reizes - no 3300 tonnām 2008.gadā līdz 16 300 tonnām 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!