Foto: F64

Kurzemes dienvidu daļā un Zemgalē ir sākušies vasarāju sējas darbi, savukārt citviet, piemēram, Vidzemē ir uzsākti pirmssējas mēslošanas darbi, informēja biedrībā "Zemnieku saeima".

Biedrībā norādīja, ka kopumā graudaugi šoziem ir pārziemojuši salīdzinoši veiksmīgi, taču vietām salā ir cietuši rapši, tostarp visvairāk - Jēkabpils pusē. Kurzemes dienvidu daļā un Zemgalē patlaban ir sākusies sēja, savukārt Latgales un Vidzemes laukus vietām klāj sniegs.

Uzņēmuma "Gavsene" saimnieks Aigars Zadiņš no Dundagas norādīja, ka zeme ir pietiekami sausa un pākšaugu un auzu sēja ir sākusies. Kurzemē ziemāji ir pārziemojuši labi, taču staltbriežu populācija kļūst arvien lielāka, un tie arī pēc sniega nokušanas turpina mieloties ar ziemājiem.

Zemnieku saimniecības "Vaidelotes" saimnieks Arnolds Jātnieks norādīja, ka arī Bauskas rajonā ir sākusies sēja un šajā reģionā lieli gājputnu bari pamatīgi posta laukus.

Jēkabpils saimniecības "Laši" saimnieks Artūrs Akmens atzina, ka kaimiņu saimniecībās abās Daugavas pusēs ziemas rapsis nav pārcietis aukstumu un būs jāpārsēj.

Arī uzņēmuma "Reits" saimnieks Mārtiņš Trons pastāstīja, ka Latgales pusē darbi rit pilnā sparā, pirmā mēslošana jau ir sākta un tuvojas sējas darbi.

Zemnieku saimniecības "Rūķi" saimniece Ieva Alpa-Eizenberga pastāstīja, ka ziemāji piejūras reģionā ir pārziemojuši labi, pretēji sējumiem iekšzemes teritorijās, kur tie aukstumā ir cietuši krietni vairāk, tostarp izteiktāk - rapsis. Salacgrīvā ir uzsākti pirmssējas mēslošanas darbi. Viņa arī atzīmēja, ka, tuvojoties pavasarim, problēmas kā ik gadu sagādā gājputni, kuri posta gan zālājus, gan labības laukus.

Zemnieku saimniecības "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš pastāstīja, ka Limbažu reģionā situācija uz lauka ir dažāda - vietām graudaugi ir pārziemojuši slikti, taču ir arī saimniecības, kurās ziema pārciesta labi. "Diemžēl salīdzinoši liela daļa rapša sējumu reģionā nav pārziemojuši veiksmīgi. Aukstumu nav pārcietusi ne tikai pēc auga virszemes daļa, bet bojāti ir stādi kopumā," viņš atzina.

Zemnieku saimniecības "Brieži" saimnieks Juris Cīrulis pastāstīja, ka Valmierā pavasara sējas darbi vēl ir tikai gaidāmi. "Šonedēļ lauksaimnieki varētu sākt minerālmēslu kaisīšanu. Pavasaris šajā reģionā ir ieildzis, dažviet vēl ir manāms sniegs," viņš pastāstīja.

"Zemnieku saeima" ir dibināta 1999. gadā. Tās biedri ir gandrīz 900 Latvijas zemnieku no visām lauksaimniecības nozarēm, kuri apsaimnieko vairāk nekā 500 tūkstošus hektāru zemes. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt biedru intereses, aktīvi iesaistoties likumdošanas aktu veidošanas un pilnveidošanas procesos, veidot ilgtspējīgu uz attīstību orientētu lauksaimniecības politiku Latvijā un popularizēt lauksaimniecību kā vienu no Latvijas prioritārajām nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!