Foto: LETA
Kviešu cenas Latvijā šajā sezonā ir par 22% augstākas nekā pērn, tikmēr Eiropas un ASV biržās graudu cenas kopumā sasniegušas augstāko pēdējo trīs gadu līmeni, pagājušā gada rādītājus pārsniedzot par 46%.

To ekspresintervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja vietniece Evita Kozlovska.

"Latvijas vidējā iepirkuma pārtikas kviešiem šā gada augustā bija 150,3 lati, bet lopbarības kviešiem - 141,7 lati par tonnu. Tādējādi iepirkuma cena pārtikas kviešiem, salīdzinot ar jūliju, palielinājās par 3%, bet lopbarības kviešiem - par 7%. Kopumā iepirkuma cena lopbarības kviešiem bija par 22% augstāka, savukārt pārtikas kviešiem - par 13% augstāka nekā 2011.gada augustā," sacīja Kozlovska.

Viņa arī norādīja, ka graudu iepirkuma cenu pieaugums ir novērojams arī šajās dienās.

"Saskaņā ar nozares uzņēmumu datiem pārtikas kviešu vidējā iepirkuma cena patlaban ir par 10% augstāka, savukārt lopbarības kviešiem - par 5% augstāka nekā iepriekšējos mēnešos," atzina ZM pārstāve.

Tāpat viņa norādīja, ka septembra beigās kviešu cenas Čikāgas preču biržā tuvākajiem nākotnes līgumiem ir sasniegušas pēdējo trīs gadu augstāko līmeni.

"Kopumā cena ir par 46% augstāka nekā 2011.gada septembrī un par 32% augstāka nekā 2010.gada attiecīgajā mēnesī. Kviešu cenas šī gada jūlijā, augustā un septembrī Čikāgā tuvākajiem nākotnes līgumiem attiecīgi bijušas 161,9, 158,6 un 161,9 lati par tonnu," norādīja Kozlovska.

Līdzīgas tendences attiecībā uz cenām ir arī Eiropas biržās, kur būtiski pieauga lopbarības un pārtikas kviešu cenas.

"Septembrī lopbarības kviešu cena bija 181,3 lati, bet pārtikas kviešu - 183,1 lats par vienu tonnu. Pēdējo reizi tik augsta pārtikas kviešu cena Eiropas biržās bija novērojama 2011.gada janvārī un februārī," sacīja ZM pārstāve.

Jautāta, kāda ir pasaules graudu tirgus cenu prognoze līdz gada beigām, viņa atzina, ka turpmāko attīstību lielā mērā ietekmēs notiekošais nozīmīgākajās pasaules graudu ražojošajās valstīs.

"Krievija ir samazinājusi prognozi par eksportējamo kviešu apjomu no trim miljoniem uz 2,5 miljoniem tonnu. Tāpat Eiropas Savienībā (ES) saskaņā ar jaunākajām prognozēm graudu ražošanas apjomi tiek prognozēti par 2,4 miljoniem tonnu mazāki, nekā tika paredzēts augustā, "nokrītot" līdz 276,2 miljoniem tonnu. Galvenokārt ražošanas apjomi tiek samazināti tieši kviešiem un kukurūzai. Kopumā tiek prognozēts, ka pasaulē saglabāsies saspringta situācija attiecībā uz graudu piedāvājumu, kas attiecīgi varētu veicināt augsto cenu saglabāšanos," rezumēja ZM eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!