Foto: DELFI
Latvijas piensaimniekiem situācija joprojām ir smaga un tādēļ nākamnedēļ atkārtoti plānots lūgt valdības palīdzību, pastāstīja Latvijas piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Piensaimnieki jau ir sagatavojuši vēstuli, ko plānots nosūtīt jaunnedēļ. "Vērsīsimies ne tikai pie valdības, bet pie valsts. Ir labi atbalstīt zemniekus, paši esam to izdarījuši, arī Eiropas Savienības 7,7 miljoni eiro tika sadalīti zemniekiem, piena ražotājiem. Tas viss ir vajadzīgs un mēs jau arī sakām - tas, ka zemnieks varēs turpināt ražot pienu, ir labi, taču kādam ar to [pienu] 48 stundu laikā ir jātiek galā un te parādās problēmas," sacīja Šolks, piebilstot, ka atbalsts nepieciešams ne tikai zemniekiem, bet arī piena pārstrādātājiem.

Šolks skaidroja, ka piena ražotāji nav iecerējuši lūgt finansiālu valsts atbalstu tiešā veidā, bet vērsīsies ar lūgumu saņemt visus tiem iepriekš noteiktos atbalsta veidus, piemēram kompensācijas jaunu tirgu apguvei.

"Tika ziņots, ka piena pārstrādes uzņēmumiem ir nodokļu brīvdienas, iespējas no valsts saņemt sertifikātus jaunu tirgu apgūšanai, tiesības saņemt atlaides kredītprocentu maksājumiem, tiesības iegūt atbalstu 50-70% un pat 100% apmērā dažādu izstāžu un citu eksportu tirgu apgūšanas aktivitāšu izmaksu segšanai, bet patiesībā vadošie uzņēmumi nevar saņemt neko, jo ir ierobežojošs faktors "de minimis", ko nosaka Eiropa," sacīja Šolks, paskaidrojot, ka iepriekš noteiktais limitētais atbalsta apmērs ir izlietots un nav pietiekams.

Aģentūra BNS jau pērn novembra beigās rakstīja, ka Latvijas piensaimnieki plāno vērsties pie valdības, aicinot rast atbalsta iespējas piena pārstrādes uzņēmumiem, kas par spīti krīzei piensaimniecībā līdz šim nav saņēmuši nepieciešamo atbalstu.

Tāpat vēstīts, ka Eiropas Komisija ir nolēmusi piešķirt 28 miljonus eiro Baltijas valstu piena ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām, tostarp Latvijas piena ražotājiem piešķirti 7,7 miljonus eiro no šīs summas. Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības, ASV un citām valstīm.
LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!