Foto: LETA

Krievijas embargo ietekmējis ne tikai piena, dārzeņu un augļu sektoru, bet arī Latvijas cūkkopību, kur izveidojusies kritiska situācija, zaudējumiem pārsniedzot vienu miljonu eiro, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes vadītājs Edgars Treibergs.

"Lai gan Latvijas eksportētās cūkgaļas daudzums uz Krieviju ir niecīgs, Latvijas cūku audzētāji krasi izjūt embargo sekas, jo aizliegums saasinājis konkurenci iekšējā Eiropas tirgū, izraisot ievērojamu cūku cenu kritumu Latvijā un tuvākajos Eiropas dalībvalstu tirgos," norādīja Treibergs.

Tā kā īsā laika periodā nav iespējams atrast jaunus eksporta tirgus, Eiropas Savienības (ES) Krievijas eksportam paredzētais gaļas apjoms tika piedāvāts iekšējā ES tirgū, kā iznākumā strauji krita cenas. Ja šā gada jūlija beigās kautuves iepirka cūkas dzīvsvarā par cenu 1,21 eiro par vienu kilogramu, oktobra pirmajā nedēļā cena samazinājās līdz vienam eiro. Līdz ar to cenu kritums ir vairāk nekā 17%, kas uzskatāms par dramatisku, uzsvēra Treibergs.

Kā norādīja LOSP dalīborganizācijas, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece, patlaban smagākajā situācijā ir saimniecības, kuras, lai optimizētu ražošanas izmaksas un paaugstinātu konkurētspēju, realizējušas Eiropas Savienības līdzfinansētus projektus ražošanas modernizācijai un ņēmušas bankās kredītus.

"Šajās saimniecībās vienam nobarotās cūkas dzīvsvara kilogramam pašizmaksa vidēji ir 1,20 eiro. Tādējādi pie pašreizējās tirgus cenas viens eiro par kilogramu ražošanas nes zaudējumus - 20 eiro uz vienu nobarojamo cūku," sacīja Lejniece.

Pēc Lauksaimniecības datu centra (LDC) datiem, Latvijā ir 223 505 nobarojamās cūkas, no kurām ik mēnesi realizācijai tirgū nonāk vidēji 50 300 nobarotu cūku. Līdz ar to patlaban kopējie zaudējumi nozarei mēnesī jau pārsniedz vienu miljonu eiro, norāda LOSP pārstāvji.

Kā skaidroja Lejniece, vidēji vienas 100 kilogramu smagas cūkas nobarošanai tiek patērēts 250 kilogrami graudu. Tādējādi, ja graudu cena ir samazinājusies par 30 eiro tonnā, cenu izmaiņas it kā par 7,50 eiro pozitīvi ietekmē pašizmaksu. "Vienlaikus cenu kritums ir 26 eiro uz vienu realizēto cūku, veidojot negatīvu kopējo finanšu efektu 18,50 eiro uz nobaroto cūku. Tātad pat zemā graudu cena nekompensē dramatisko cenu kritumu," sacīja Lejniece.

Patlaban no Latvijā kopā saražotā gaļas daudzuma cūkgaļa veido 46%, bet no Latvijā kopumā patērētās gaļas un gaļa produktu apjoma cūkgaļa veido 55%.

Jau iepriekš LOSP norādīja, ka nepieciešams rast iespēju piemērot kredītbrīvdienas gaļas nozares uzņēmumiem, kuri cieš ne vien no Krievijas embargo, bet arī no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) sekām.

"Lai ātri normalizētu situāciju ar kredītiestādēm, bankām ir jāsaprot, kāds būs valsts atbalsts un kādus riskus valsts spēj uzņemties. Par kredītbrīvdienu iespējamo piemērošanu grūtībās nonākušajiem lauksaimniekiem ir jābūt daudzpusējām sarunām starp lauksaimnieku, banku, Valsts ieņēmumu dienestu, Lauku atbalsta dienestu un Latvijas Garantiju aģentūru," iepriekš norādīja Cūku audzētāju asociācijas direktore.

Jau vēstīts, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu - liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, piena un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!