Foto: Sputnik/Scanpix

Šā gada lielākās problēmas nozarē sagādāja piena tirgus svārstības, Āfrikas cūku mēra izplatība un nekvalitatīvā graudu raža, savukārt 2017. gada izaicinājums būs sarunas Briselē par iespējami labākiem nosacījumiem Latvijas zemniekiem nākamajā plānošanas periodā, atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP).

Šā gada pirmajā pusē piena tirgu sarežģīja nepārtraukts apjoma pieaugums, augošie intervences krājumi un iepirkuma cenu kritums. Lai gan gada izskaņā situācija uzlabojas, ražotāji ar bažām raugās tuvākajos mēnešos, jo problemātiskas ir saimniecības, kurām ir kredītsaistības.

Arī cūkkopības nozarē problēmas ieilgušas, jo Āfrikas cūku mēra dēļ divās trešdaļās valsts teritorijas ierobežota brīva tirdzniecība ar cūkkopības produkciju.

Lielais nokrišņu daudzums ietekmēja ne tikai ražas kvalitāti, bet arī radīja papildus izmaksas. Savukārt elektroenerģijas sadales tarifu pieaugums un pāreja uz samaksu par pieslēgtajām jaudām palielināja produkcijas pašizmaksu un samazināja lauksaimnieku konkurētspēju Eiropas tirgū.

Tikmēr kā gada sadarbība tiek vērtēta novembrī parakstītā vienošanās ar Aizsardzības ministriju nolūkā veicināt Nacionālo bruņoto spēku nepārtrauktu apgādi ar augstākās kvalitātes standartiem atbilstošu lauksaimniecības un pārtikas nozares vietējo produkciju.

LOSP arī norāda, ka nākošajā gadā notiks plašas diskusijas par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu un kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2020. gada, līdz ar to LOSP būs aktīvi jādomā, kā panākt labākus nosacījumus Latvijas lauksaimniekiem.

Plānots, ka 2017. gadā sāks publiskās konsultācijas par kopējās lauksaimniecības politikas finansējumu pēc 2020. gada, kas veidos pamatu paziņojumam 2017. gada beigās, un arī likumdošanas priekšlikumiem, kas plānoti ap 2018. gada sākumu. Vienlaikus Eiropā uzsāks diskusijas un gatavos priekšlikumus par nākamo daudzgadu finanšu shēmu pēc 2020. gada.

Kā vēl vienu no nākamā gada mērķiem LOSP definē samazināta – 5% – pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanu svaigiem augļiem un dārzeņiem. Tāpat jāturpina darbs pie ēnu ekonomikas samazināšanas pasākumiem, kas novērstu dažādas PVN izkrāpšanas un nodokļa nemaksāšanas shēmas un uzlabotu PVN iekasēšanu.

Savukārt par nākamā gada negatīvāko tendenci LOSP nosauc slikti veidoto enerģētikas politiku, kas ierobežojot konkurenci un uzņēmējdarbībā rada nepamatotas izmaksas. "Nav saprotami budžeta paketē pieņemtie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas rada pamatotas aizdomas, ka elektroenerģijas cena lietotājiem tiks celta jau ar 2017. gada septembri," norāda LOSP.

Tāpat organizācijā atgādina, ka zemniekiem un lauku uzņēmējiem jāturpina apgūt jaunas zināšanas, kas palīdzētu sagatavoties neparedzētiem apstākļiem, kā arī jāseko līdzi tirgus attīstības tendencēm, stiprinot zināšanas par finanšu un ekonomikas pamatprincipiem, lai labāk varētu pielāgoties negaidītām situācijām tirgū un plānot savu saimniecisko darbību.

LOSP apvieno 67 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 000 ražojošo lauksaimnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!