Foto: Shutterstock
AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) šogad plāno atjaunot 15 000 hektāru meža, veikt agrotehnisko kopšanu 23 000 hektāru platībā un jaunaudžu kopšanu 31 000 hektāru platībā, pastāstīja LVM komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks.

"Pareiza un kvalitatīva meža atjaunošana un jaunaudžu kopšana nodrošina to, ka mežs būs vienmēr. Lai pēc meža atjaunošanas cirtes nākamās paaudzes saņemtu skaistu un kvalitatīvu mežu, tas ir jāatjauno un jākopj. Šogad LVM ir iecerējuši atjaunot 15 000 hektāru meža, veikt agrotehnisko kopšanu 23 000 hektāru platībā un jaunaudžu kopšanu 31 000 hektāru platībā," norādīja Sedlenieks, piebilstot, ka arī nākamajos gados šis veicamo darbu apmērs varētu saglabāties līdzīgs.

Savukārt LVM mežkopības direktors Mārtiņš Gūtmanis norādīja, ka viens no uzņēmuma mērķiem ir veidot stabilu un prognozējamu vidi saviem sadarbības partneriem, tāpēc kompānija piedāvā ilgāka termiņa sadarbību vairākos darbu veidos viena līguma gaitā. "Mēs vēlamies piesaistīt šīs jomas profesionāļus, jo no viņu darba lielā mērā būs atkarīgs, kāds būs mūsu mežs nākotnē," sacīja Gūtmanis, komentējot LVM izsludināto iepirkumu konkursu par meža stādīšanas, atjaunoto meža platību agrotehniskās kopšanas, jaunaudžu kopšanas, atjaunoto meža platību un aizsardzības pakalpojumu sniegšanu 2017.-2020.gadā.

Kompānijā norādīja, ka ik gadu visus konkursā minētos darbus veic aptuveni 600 dažādu uzņēmumu, kuros kopumā nodarbināti vairāk nekā 2000 cilvēku. Atjaunojot mežu, šie cilvēki stāda kokus, izmantojot no speciāli atlasītām sēklām izaudzētus stādus, kas ir pamats veselīgam un ražīgam mežam nākotnē. Visos izcirtumos, kuros paredzēta atjaunošana stādot, to veic nākamajā gadā pēc meža atjaunošanas cirtes.

LVM arī norādīja, ka ikvienam meža kopšanā izpildāmā darba veidam ir noteikts mērķis. Agrotehniskā kopšana ir paredzēta, lai samazinātu jaunajos stādījumos zālaugu konkurenci, ļaujot kokam augt netraucēti. Šādā veidā vienu jauno koku platību kopj divas trīs reizes vairāku gadu garumā. Parasti darbus sāk jūnija beigās un turpina līdz novembra sākumam. Ja meža audzēšanas cikla sākumā šo darbu neizpilda kvalitatīvi, kļūdu novēršana maksā dārgi un parasti tā nozīmē atkārtotu meža atjaunošanu. Savukārt jaunaudžu kopšanas pamatā ir kociņu retināšana jeb to skaita samazināšana. Arī šos kopšanas darbus vairāku gadu garumā atkārto divas trīs reizes.

Mērķtiecīgi kopts mežs ir veselīgāks, tas mazāk cieš no dažādām dabas katastrofām, tajā aug vairāk vērtīgu koku, kas turklāt ražo vairāk skābekļa. Koptā mežā izaug divas līdz trīs reizes vairāk koksnes nekā tad, ja paļaujas tikai uz dabu, piebilda LVM.

LVM arī norādīja, ka iepriekšminētos darbus LVM plāno īstenot, ieguldot savus finanšu resursus, jo ES fondu finansējumu uzņēmums nevar piesaistīt, jo uz atbalstu var pretendēt juridiska persona, kuras pamatkapitālā ir vismaz 50% privātā kapitāla daļu.

Jau vēstīts, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 261,551 miljons eiro, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2014.gadā, bet peļņa samazinājās par 21,4% - līdz 59,3 miljoniem eiro.

LVM ir izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības un veiktu citus darbus. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!