Foto: LETA
Šogad mājas cūkām atklātā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ Eiropas Komisija (EK) vismaz gadu neatcels trešās riska zonas statusu Latgalē, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

"Cūku audzētāji un Latvijas cūku audzētāju asociācija diezgan aktīvi vērsās pie mums, Zemkopības ministrijā (ZM) un arī EK ar lūgumu atcelt trešo, visstingrāko zonu, jo kopš pagājušā gada 17.septembra Latvijā mājas cūkām nebija konstatēts ĀCM. Tādējādi šie ierobežojumi būtu mazāki. Tagad šajā teritorijā mājas cūkām atkal tika konstatēts jauns saslimšanas gadījums, un mēs šajā teritorijā vairs nevaram lūgt EK atcelt trešās zonas statusu, tas paliek spēkā, visticamāk, vismaz uz gadu," sacīja Lamberte, piebilstot - ja nebūtu jaunu mājas cūku saslimšanas gadījumu, EK šā gada septembrī būtu pārskatījusi ĀCM trešās zonas statusu Latgalē.

Vienlaikus viņa norādīja - ja Vidzemē trešajā zonā jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi šogad netiks konstatēti, tur, iespējams, trešās ārkārtas zonas statuss tiks atcelts. "Otra trešā zona mums ir Ziemeļu pusē. Ja, piemēram, tur noturamies un ĀCM [mājas cūkām] neuzliesmo, tad vismaz vienu zonu mēs varētu cerēt atcelt," sacīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore. Saimniecībām esot ārkārtīgi svarīgi ievērot visus biodrošības pasākumus, lai nebūtu jaunu mājas cūku saslimšanas gadījumu.

Viņa arī pastāstīja, ka PVD ir veicis pārbaudes triju kilometru uzraudzības zonā Daugavpils novada Dubnas pagastā, kur šogad jūnija vidū tika konstatēts Latvijā pirmais mājas cūkas saslimšanas gadījums, uzskaitot visas novietnes un cūkas, bet tuvākajā laikā to plānots paveikt 10 kilometru zonā. Ju apsekotajā teritorijā mājas cūkas ir klīniski veselas, un jauni uzliesmojuma gadījumi nav konstatēti.

Jau vēstīts, ka šogad pirmo reizi Latvijā mājas cūkām ir konstatēts ĀCM. Vīruss tika atklāts saimniecībā Daugavpils novada Dubnas pagastā. Savukārt iepriekšējo reizi ĀCM vīruss mājas cūkām tika konstatēts 2014.gada 17.septembrī.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM dēļ vairākās teritorijās Latvijā ir pasludināta ārkārtas situācija. Par trešo zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas. Par otro zonu ir nozīmētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas meža cūkas. Savukārt pirmajā zonā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas, taču šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM  nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!