Foto: RIA Novosti/Scanpix

Alūksnes novada Jaunannas pagastā diennakti mežmalā mētājušies mednieku atstātie sadalīto mežacūku pārpalikumi, kas aprakti vien pēc iedzīvotāju sūdzēšanās pašvaldībā. Pārtikas un veterinārais dienests šādu rīcību situācijā, kad vairākās Latvijas vietās bīstamā Āfrikas cūku mēra dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis, sauc par tuvredzīgu.

"Delfi" lasītājs, kurš vēlējās palikt anonīms, informē, ka aizvadītajā nedēļā mednieki pēc mežacūkas sadalīšanas nevajadzīgos blakusproduktus atstājuši mētājamies. Zinot, ka citos Latgales pagastos jau konstatēts ārkārtīgi lipīgais Āfrikas cūku mēris, aculiecinieks zvanījis veterinārārstam un atbildīgajiem dienestiem. Pēc vietējās pašvaldības aicinājuma mednieki atgriezušies un atstātos mežacūkas orgānus un ādu aprakuši.

Lai gan Jaunannu pagastā Āfrikas cūku mēris pagaidām nav konstatēts, šāda mednieku rīcība raisa aculiecinieka neizpratni, jo tā veicina šīs un citu slimību izplatību, turklāt pievilina arī plēsīgos dzīvniekus, kas savukārt apdraud tuvējā saimniecībā mītošos lopiņus.

Medību biodrošības neievērošana ir faktors, kas veicina dažādu slimību izplatību, uzsver PVD Veterinārās uzraudzības departamenta vecākais eksperts Mārtiņš Seržants. "Āfrikas cūku mēra risks ir ārkārtīgi liels un medniekiem ir liela līdzatbildība tajā, vai mēs šo slimību apkarosim vai izplatīsim tālāk valstī." Dzīvnieka līķī vīruss saglabājas līdz pat sešiem mēnešiem, bet ziemā vēl ilgāk un kalpo kā inficēšanās avots citām mežacūkām.

Zonā, kurā izsludināta ārkārtas situācija, ar Valsts meža dienesta rīkojumu noteikts, ka mednieki nedrīkst izmest medību blakusproduktus. Tos jāsadedzina vai jāaprok. "Tomēr arī pārējā valsts daļā mēs lūdzam medniekus ievērot šīs pašas prasības," atzīst Seržants, piebilstot, ka "ir skumji redzēt vai dzirdēt to, ka mednieki joprojām ignorē šādu risku, jo arī paši mednieki ir ieinteresēti tajā, lai mežacūku populācija būtu un lai to varētu medīt ilgstoši".

Neapšaubāms ir arī risks, ko biodrošības neievērošana rada mājas cūkām, jo pierobežā jau labu laiku plosās arī klasiskais cūku mēris, bet pēdējās nedēļās sākusies Āfrikas cūku mēra izplatība Latvijā. "Ņemot vērā to, ka pret šo slimību nav nekāda veida vakcīnu vai medikamentu, tad visi drošības pasākumi jāievēro arī medniekiem," uzskata PVD eksperts.

Viņš skaidro, ka medniekiem nevajadzētu mežā atstāt medību blakusproduktus - orgānus, ādas un cita atliekas. Tās drošā vietā jāsadedzina vai arī jāaprok. Tāpat jāmazgā un jādezinficē medību aprīkojums un drēbes, kā arī autotransports. Pašlaik būtu jāierobežo kustība pa dažādiem Latvijas reģioniem un Seržants iesaka pagaidām nedoties medīt pie draugiem Daugavpils, Krāslavas, Dagdas pusē. Nekādā gadījumā nedrīkst izarot medību blakusproduktus mājas cūkām.

Savukārt par pārkāpumiem iedzīvotajiem būtu jāziņo pašvaldībai, kas ir tieši atbildīga par meža un mājas dzīvnieku līķu savākšanu. Tāpat iespējams sazināties ar Valsts meža dienestu vai Pārtikas veterināro dienestu.

Tā kā Jaunannas pagasts neatrodas karantīnas zonas teritorijā, tad šajā gadījumā medniekiem nedraud sodi. "Tomēr šajā brīdī, kad ugunsgrēks jau plosās vienā valsts daļā, tad izlikties, ka nekas nenotiek un līdz mums jau tālu, ir ļoti tuvredzīgi, jo Latvijā nekas nav tālu," norāda Seržants.

Tiesa gan, PVD pārstāvis uzsver, ka teritorijās, kur atrastas ar Āfrikas cūku mēri inficētas mežacūkas, ir liela mednieku izpratne un atsaucība. Mednieki ziņo par atrastām beigtām un aizdomīgām mežacūkām. "Mednieki noteikti ir viens no tiem vaļiem, uz kā pašlaik turas Āfrikas cūku mēra ierobežošana un apkarošana."

Seržants atzīst, ka tieši mednieki ir tie, kas cīņā ar šo infekcijas slimību cīnās "pirmajā frontē", kam savukārt seko cūkkopji, un tikai pēc viņiem nāk PVD, Valsts meža dienests un citas atbildīgās institūcijas.

Viņš arī atgādina, kā Āfrikas cūku mēra vīruss ir ārkārtīgi izturīgs un, sasaldējot gaļu, to nav iespējams iznīcināt. Šādi pārvietota gaļa var likt epidēmijai uzliesmot no jauna pilnīgi citā valsts teritorijā un pat pēc vairākiem gadiem. Tieši tāpat vīruss neiet bojā kūpinājumos vai sālījumos.

Kā daudzkārt vēstīts, Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, Saeima 3.jūlijā nolēma izsludināt ārkārtas situāciju sērgas skartajā reģionā.

Ārkārtas situācija izsludināta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un pilsētā, Zilupes novadā, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastos, Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastos, un Ciblas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!