Foto: PantherMedia/Scanpix
Meklējot risinājumu, kā Latvijas zvejniekiem ļaut turpināt sniega krabju zveju Barenca jūrā, kur tā varētu tikt liegta Eiropas Savienības plānoto ierobežojumu dēļ, Latvija plāno pievienoties desmit valstu grupas līgumam par zvejas tiesībām Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) teritoriālajos ūdeņos, paredz 23. februāra valdības sēdes darba kārtība.

Kā ziņots, jau iepriekšējā valdības sēdē tika skatīts jautājums par riskiem Latvijas sniega krabju zvejas flotei, kas radušies pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) negaidot paziņojusi par šā gada jauninājumu - nepieciešamību saskaņot zvejas atļauju Barenca jūrā ar šīs jūras piekrastes valsti - Krieviju, tāpēc kuģiem jāmeklē arī citas zvejas iespējas.

Kā norādīts jaunākajā Zemkopības ministrijas skaidrojumā, alternatīva sniega krabju zvejai minētajā rajonā būtu zveja Špicbergenas zvejas rajonā, ko pārvalda Norvēģija. Tomēr saistībā ar to nepieciešams ratificēt Parīzē 1920.gada 9.februārī parakstīto līgumu starp Norvēģiju, ASV, Dāniju, Franciju, Itāliju, Japānu, Nīderlandi, Zviedriju, Lielbritāniju un Īriju saistībā ar Špicbergenu.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem" ratifikācijas dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu depozitārijā veiks Ārlietu ministrija.

Latvija kopš 2014. gada vidus aktīvi zvejo sniega krabjus Ziemeļaustrumu Atlantijas zvejniecības komisijas (NEAFC) zvejas rajonā Barenca jūrā. Ar sniega krabju zveju nodarbojas arī Lietuvas un Spānijas zvejas kuģi, turklāt to plāno sākt arī Polijas kuģi.

Latvijas zvejnieki ir ieinteresēti krabju zvejā, jo šī ir ļoti perspektīva nozare - sniega krabji ir ļoti dārgi un pieprasīti visos pasaules tirgos. Pašlaik krabju zvejā aktīvi ir iesaistījušies astoņi Latvijas zvejas kuģi. To nozveja 2014-2015. gadā kopā veidoja vairāk nekā 2200 tonnu ar vērtību aptuveni 5,5 miljoni eiro. Uz pieciem kuģiem notiek arī krabju apstrāde, nodrošinot vēl augstāku pievienoto vērtību un pārdošanas cenu. Uz kuģiem ir nodarbināti aptuveni 120 cilvēku. Lai aprīkotu kuģus un tie varētu sākt sniega krabju zveju, tajos ir ieguldītas investīcijas vismaz 12 miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, Latvijas zvejnieku intereses minētajā jautājumā akcentēja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, uzstājoties ES nozares ministru sanāksmē Briselē. Tāpat arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), Briselē tiekoties ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, uzsvēra nepieciešamību meklēt līdzsvaru starp tautsaimniecības izaugsmi un vides aizsardzību. "Patiesi ceram, ka ES kopīgi nonāks pie vienotas izpratnes gan par īstermiņa, gan ilgtermiņa risinājumu sniega krabju zvejas turpināšanai," uzsvēra Kučinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!