Foto: F64
Uzņēmums "Ancers" fermā Krimuldā, kur iepriekš nācās izkaut cūkas Āfrikas cūku mēra dēļ, plāno atsākt cūku audzēšanu, pirmdien vēsta Latvijas Radio.

Pārtikas veterinārais dienests (PVD) šā gada janvārī ziņoja par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mājas cūkām – Krimuldas novada saimniecībā "Rukas". Uzņēmumam nācās likvidēt 5000 dzīvniekus.

Kūtis arvien tiek dezinficētas, un pašlaik 70% korpusu ir laboratoriski atzīti kā tīri un dezinficēti, radio stāstīja cūkaudzētavas pārstāvis Paulis Nartišs. Vasarā uzņēmums plāno atsākt cūku audzēšanu, sākotnēji testa režīmā. Dzīvnieku skaitu pilnībā varētu atjaunot pusotra gada laikā.

Nartišs klāstīja, ka uzņēmums domājis arī par citu darbības nozari – karpu audzēšanu, tomēr ēkas ir pielāgotas cūku audzēšanai.

Kompensācija par vienu vaislas cūku ir 220 eiro, bet cūka maksā 500 eiro. Tādējādi, ja kompensācija ir divi miljoni eiro, uzņēmuma zaudējumi ir aptuveni četri miljoni eiro, stāstīja Nartišs.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests konstatēja Āfrikas cūku mēri cūku novietnē "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Saimniecības apsaimniekotājs ir SIA "Ancers". Uzņēmumam bija divi cūku audzēšanas kompleksi - "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Nedaudz vēlāk Āfrikas cūku mēris tika atklāts arī "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!