Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta, par to, ka Āfrikas cūku mēra vīruss (ĀCM) apstiprināts vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā, Ignalinas apkārtnē, portāls „Delfi” uzzināja dienestā.

Tāpat Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ievieš slimības apkarošanas pasākumus, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos.

PVD pēc informācijas saņemšanas par ĀCM konstatēšanu Lietuvā, ceturtdien noteiks papildus aizliegumus produktu ievešanai no skartās teritorijas, kā arī detalizēti izvērtēs, vai produkcija no infekcijas skartās teritorijas ir nonākusi Latvijas tirgū. Par izmaiņām ierobežojumos informācija sekos.

Šobrīd, pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju, līdz oficiālas informācijas saņemšanai, PVD uz laiku aptur Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu (t.sk. kupātu, kotlešu masas, šašliku, gaļas pusfabrikātu u.c.) un maltas gaļas izplatīšanu.

Cilvēkiem, kas ir iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu vismaz pēdējo divu nedēļu laikā un kam ir izveidojušies uzkrājumi, iesakām izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu, svarīgi neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, tādējādi neveicinot iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai meža cūkām.

PVD ir saņēmis informāciju arī no Polijas kolēģiem, par pirmo konstatēto ĀCM gadījumu mājas cūkām Baltkrievijas pierobežā, kur vīruss ir skāris nobarojamo cūku novietni ar 5 cūkām.

Mēris atklāts Lietuvas Ignalinas rajona cūku kompleksā - vienā no lielākajām cūku novietnēm, kurā tiek turētas 20 000 cūkas, vēsta portāls "Vz.lt".

Izdevums atsaucas uz Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienesta direktoru Jonu Miļu, kas uzskata, ka slimība šai paraugfermā varētu būt ievazāta ar lopbarību.

Kompleksā, kas pieder kompānijai "Idavang", jau sākta 20 000 cūku izkaušana.

Ferma ir apdrošināta. Tā atrodas Kazitišķu pašvaldībā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas, un iekļauta jau agrāk noteiktajā Āfrikas cūku mēra sanitārajā zonā gar Baltkrievijas robežu, kur visas nelielo saimniecību cūkas jau izkautas. Citu cūkkopības kompleksu šajā reģionā nav.

"Idavang" darbojas Lietuvā un Krievijā. Lietuvā tai pieder 11 kompleksi.

Par notikušo jau informēta jaunā zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene un premjers Aļģirds Butkevičs.

"Strādājām visu nakti. Jau esam sākuši cūku iznīcināšanu. Nevedīsim tās cauri Lietuvai, dezinficēsim un iznīcināsim tepat," pastāstījis Miļus.

"Dīvaini, jo šī bija paraugferma attiecībā uz biodrošības pasākumiem," viņš spriedis. "Šurp vedām Eiropas Savienības (ES) un Krievijas inspektorus."

Pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs nav slēpis izbrīnu, ka pat modernākās tehnoloģijas nav palīdzējušas pasargāt kompleksu no infekcijas.

Komplekss ir iežogots, tajā nevar iebraukt automašīnas. Pat sivēniem paredzētais piens tiek piegādāts pa caurulēm. Par darbinieku ēdināšanu rūpējas kafejnīca, kas atved ēdienu uz kompleksu.

"Pieļaujam, ka vīruss te nokļuvis ar lopbarību. To, kā tas noticis, centīsies noskaidrot arī tiesībsargāšanas iestādes," piebildis Miļus.

Latvijas PVD aicina visus Latvijas dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādejādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!