Foto: LETA
Šajā sezonā miežu raža pasaulē salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu saruks par 5% pretēji vairākumam citu graudaugu, kuru ražas apjomi solās pieaugt, prognozē Lielbritānijas Graudaugu audzētāju asociācija.

Turklāt eksperti visai piesardzīgi izsakoties par miežu ražas perspektīvām tuvākajos gados, jo miežiem ir grūti konkurēt ar nozīmīgākajām graudaugu kultūrām, kuru ražošana stabili pieaug, prasot arvien vairāk lauksaimniecības zemju un resursu.

Arī pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) ekspertu prognozēm, tuvākajos divdesmit gados miežu ražai pasaulē būs tendence samazināties. Šīs kultūras ražas samazināšanās vērojama ir jau arī Kanādā, kas ir vadošā ražotājvalsts. Pēdējos 18 gados miežu bruto ražas apjoms Kanādā ir sarucis par 2,9 miljoniem tonnu, nespējot konkurēt ar citām, daudz ienesīgākām kultūrām, tādām kā kvieši un rapsis.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju, tikmēr izredzes nostiprināt līdera pozīcijas miežu ražotājvalstu vidū saglabājas Eiropas Savienībai, kas ir vadošais alus miežu eksportētājs virknei patērētāju Marokā, Alžīrijā, Tunisijā un Tuvajos Austrumos.

Papildus Eiropas miežu konkurētspēju pasaules tirgū sekmējusi eiro kursa pavājināšanās attiecībā pret ASV dolāru. Līdz ar to šī kalendārā gada pirmajās divās nedēļās Eiropas Komisija jau paspēja izdot licences 200 00 tirdzniecības starpniekiem miežu eksportam, un kopš sezonas sākuma eksportēto miežu kopējais apjoms sasniedzis gandrīz 4,5 miljonus tonnu.

Pēc alus miežiem pieaugošā pieprasījuma dēļ pasaulē pēdējos 3-4 mēnešus vērojams šīs kultūras cenu kāpums.

ASV šosezon alus miežu raža sasniedza teju vai zemāko līmeni visā valsts vēsturē. Visa 2014.gada rudens laikā virknē miežu audzēšanas reģionu bija vērojamas ilgstošas lietavas, kas izraisīja priekšlaicīgu graudu sadīgšanu. Tāpēc gaidāms, ka pasliktināsies kvalitātes rādītāji, kas tik ļoti svarīgi alus miežiem.

Līdzīgas problēmas vērojamas arī Austrālijā. 2014.gadā valstī tika novākta zemas kvalitātes miežu raža, vienlaikus to cena Austrālijā izrādījās diezgan augsta lielās pašizmaksas dēļ.

Līdz ar to var prognozēt, ka 2015.gadā pasaules miežu tirgū atbrīvosies ne mazums nišu. Lai gan Eiropas eksportētāju, galvenokārt Francijas, pozīcijas saglabāsies spēcīgas, pietiekami plašas perspektīvas pavērsies arī mazākiem eksportētājiem, norāda britu eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!