Foto: Reuters/Scanpix
Lai atbalstītu piensaimniekus nelabvēlīgajā situācijā, kas izveidojusies piena pārprodukcijas un krītošo iepirkuma cenu dēļ, nākamnedēļ valdības sēdē plānots skatīt jautājumu par 7,9 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei ciltsdarba un augstvērtīgu ganāmpulku saglabāšanai.

Kā trešdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē norādīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua, ja valdības sēdē jautājums tiks akceptēts, piensaimnieki līdz gada beigām no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem varētu saņemt papildu maksājumu par katru govi vidēji 65 eiro apmērā.

Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopoto informāciju pirms Krievijas ekonomisko sankciju ieviešanas piena iepirkuma cena jūnijā bija 295,89 eiro par tonnu un jūlijā - 293,16 eiro par tonnu.

Savukārt pēc piena pircēju iesniegtās un LDC apkopotās operatīvās aptaujas informācijas, vidējā iepirkuma cena oktobra pirmajā pusē ir nokritusi līdz 220 eiro par tonnu. Līdz ar to kopumā piena nozarei tikuši radīti zaudējumi 7,9 miljonu eiro apmērā, norāda ministrijā.

Informatīvais ziņojums par 7,9 miljonu eiro piešķiršanu ir sagatavots, pamatojoties uz Ministru kabineta 26.augusta sēdes protokollēmumu "Par zaudējumiem piena nozarē", kas paredz Zemkopības ministrijai uzdevumu sagatavot informatīvo ziņojumu par situāciju nozarē un iesniegt to izskatīšanai Ministru kabineta 28.oktobra sēdē.

Jau vēstīts, ka Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus, līdz ar to plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistīto piena ražotāju palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Viens no atbalsta veidiem, kas jau ir izmaksāts, ir seši miljoni eiro ciltsdarbam. Atbalsts sedz līdz 70% jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!