Foto: LETA

Divām mirušām mājas cūkām nelielā piemājas saimniecībā Saldus pagasta Druvā konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), portāls "Delfi" uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana un ap slimības skarto saimniecību ir noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā.

Šis Latvijā šogad ir jau devītais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļa Saldus novada saimniecībā SIA "Druvas Unguri" konstatēts līdz šim lielākais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014. gadā. Slimība konstatēta cūku novietnē ar 15 570 cūku lielu ganāmpulku.

PVD novietnē veic slimības apkarošanas pasākumus, bet tikmēr uzņēmuma darbs ir apturēts. Iemesli, kas izraisīja slimības uzliesmojumu, tiks skaidroti epidemioloģiskajā izmeklēšanā, kas jau ir sākta. Kā informēja PVD, ap slimības skarto saimniecību noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā.

Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās. Jāpiebilst, ka ĀCM turpina izplatīties arī citās slimības skartajās valstīs. Līdz šī gada 30. jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā – 38, bet Rumānijā 518 gadījumi.

Tāpat ĀCM turpina izplatīties arī meža cūku populācijā. Šogad slimība konstatēta 666 meža cūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!